Centar za mlade s posebnim potrebama

Načelnik opštine Srbac Drago Ćirić i predstavniik japanske Ambasade u BiH Satori Husijam na prigodan način danas su predali na upotrebu savremeni Centar za boravak djece ometene u razvoju, u čiju izgradnju je 70 donatora u protekle dvije godine uložilo 270.000 maraka.

Republika Srpska 09.10.2015 | 15:40
Centar za mlade s posebnim potrebama

„U njemu će za sada 35 članova Udruženja roditelja i djece sa posebnim potrebama, ne samo boraviti nego imati i sve drugo što je potrebno za vježbe, liječenje, radno angažovanje i rekreaciju uz pomoć vrsnih stručnjaka, sociologa, logopeda i defektologa“, naglasila je direktor Udruženja „Izvor“ Mira Tatić.

Ona se zahvalila svim donatorima, a posebno opštini Srbac koja je za izgradnju objekta izdvojila 150.000 maraka, japanskoj Ambasadi koja je za nabavku kompletne opreme i uredjenje dijela prilaza centru preko UNDP BiH donirala oko 50.000 maraka.

Uz to, svi odbornici su se odrekli jednomjesečne odborničke naknade za ovu namjenu, a medju značajnijim donatorima je i Zlatko Tatić, koji se nalazi na privremenom radu u Njemačkoj, koji je za nabavku materijala, kuhinje i drugog enterijera uložio oko 40.000 maraka.

„Djeca sa posebnim potrebama su najranjivija i najosjetljivija i zato se Vlada Japana odlučila da kroz program od 1,2 miliona maraka pomogne realizuju pet ovakvih projekata u pet BH opština medju kojima je i Srbac“, kazao je gospodin Satori Husijam, zadovoljan što su djeca dobila uslove za boravak i aktivnosti koje su im potrebne.

On je pohvalio Medjunarodnu organizaciju za migracije BiH (UNDP) koja je nosilac implementacije ovih i drugih projekata.
Načelnik opštine Drago Ćirić je, takodje, izrazio zadovoljstvo što je za svega dvije godine od pokretanja inicijative došlo do realizacije ovog značajnog projekta, koji će pružati usluge i drugoj djeci, pa i starijima u fizikalnoj terapiji.

Centar će biti odvoren utorkom, srijedom, četvrtkom i petkom od 14 do 18 časova.

„Nažalost, naša opština je medju prvima u Srpskoj po broju djece ometene u razvoju. Prema nepotpunim podacima, ima ih oko 150 i treba učiniti sve da se i ona uključe u rad ovog Centra“, kazao je Ćirić.

Svima koji su pomogli da se izgradi Centar za djecu, Udruženje „Izvor“ Srbac uručilo je zahvalnice.

Autor: S.K.

Komentari / 0

Ostavite komentar