ЦНН, ББЦ, Скај, НYТ гледају Албанија-Србија

Утакмица између Албаније и Србије је у жижи домаће јавности понајмање због фудбала, а сличне мотиве имају и бројни светски медији који извештавају из Елбасана.

Регион 08.10.2015 | 11:52
ЦНН, ББЦ, Скај, НYТ гледају Албанија-Србија

Меч који за једну од две репрезентације нема никакав резултатски значај, а није много важан ни на европском нивоу, прате новинари и камере највећих медија на планети - у Тирани и Елбасану су екипе ЦНН, ББЦ, Скаја, Њујорк тајмса, Дејли мејла, као и највећих спортских листова Газете дело спорт, Л'Екипа и Марке.

Као и у домаћим медијима, текстови и прилози о сусрету су "помешали" и рубрике, па су неке вести које приличе хроници стигли на спортске стране и обрнуто.

"Њујорк тајмс" на самом врху рубрике спорт уводи читаоце у утакмицу текстом под насловом "Прекинути меч Албанија-Србија и изазвати нереде - џојстиком" у ком се бави Исмаилом Морином, "човеком са дроном".

Лист подсећа на догађаје из Београда од пре годину дана и описује како је Морина "из торња цркве светог аранђела Гаврила" управљао летелицом, али и направио "почетничку грешку" јер није знао да Србија носи црвене дресове.

Како се наводи, "семе је посејано 2010. године", када Морина видео пренос прекинутог меча из Ђенове између Италије и Србије и тренутак када неко од маскираних навијача Србије пали албанску заставу.

Текст описује како је Морина постао национални херој, али говори и о претњама које је добијао, о томе како је недавно купио пиштољ.

"Каже да је напуњен и да га стално носи са собом. То је пиштољ Заставе. Маде ин Србија", пише Њујорк тајмс. Текст се завршава линком ка информацији о Моринином хапшењу и закључком да "ће му тешко бити дозвољено да гледа меч у затвору".

На спортском одељку британског ББЦ се не види најава утакмице, али је зато на секцији "вести" видљив текст о Моринином хапшењу, док "Гадијан" описује ригорозне мере обезбеђења и атмосферу која влада у Албанији.

"Екстремне мере за екстремна времена", пише Гардијан и наводи да би учешће Србије у одласку Албаније на Евро компетирало "савршену олују".

"Јаху њуз" такође најављује меч кроз причу о Моринином хапшењу, док италијански Скај пише да у Елбасану влада "ванредно стање".

Шпанска Марка преноси причу "са српске стране", па је наслов разговора са резервним голманом Марком Дмитровићем "Не идемо у рат".

Извор: Србија данас

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Р.М.

08.10.2015 11:28

Схqиперија : Србија /0:4/

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гаврило Принцип

08.10.2015 11:47

Певај Србијо земљо јунака!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гаврило Принцип

08.10.2015 11:59

Цивилизација култура и одгој још није стигла у аљбанију !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Урос

08.10.2015 13:23

А у куцу твоју јест.