Сујевјерје: Ове бабске приче су тачне!

Научници су доказали да нека од сујеверја нису будалаштине, већ да су истинита.

Свијет 06.10.2015 | 22:40
Сујевјерје: Ове бабске приче су тачне!

Значи: сујевјерје је ипак пробједило науку. Ових 10 бабских прича су тачне!

Пилећа супа као лек

Сви смо чули да нема бољег лека за прехладу од пилеће супе. Испоставило се да има неке истине у томе. Иако вас пилеае супа неће скроз излечити прехладу, ипак ће ублажити неке од симптома.Научници су открили да пилећа супа заиста може да успори активности белих крвних зрнаца која су одговорна за упале. Зато, само напред - тањир топле пилеће супице пред себе и – пријатно!

Једна јабука на дан

Ово смо већ толико пута чули, а вероватно и помислили како је још једна измишљотина. Али, не! Једна британска студија из 2013. показала је да када би сви Британци старији од 50 година, свакодневно јели по једну јабуку, тиме би спречили или одгодили 8.500 срчаних и можданих удара сваке године. Дакле, након пилеће супице поједите и једну јабуку.

Кад је мушко, више боли

Ово је истина – наука је доказала да дечаци мајкама задају више бола током порођаја него девојчице. Једна ирска студија из 2003. године доказала је да жене које рађају дечаке имају веће шансе за компликације при порођају, што води ка већем броју хитних царских резова. Студија нуди одговор да је то због тога што су дечаци углавном већи и тежи од девојчица и имају веће главе.

Чоколада олакшава предменструалне грчеве

Показало се да она силна потреба за чоколадом пре почетка менструалног циклуса заправо потиче из физиолошких разлога. Студије говоре да чоколада садржи храњиве ствари и антиоксиданте попут анандамида, које могу имати смирујући учинак и одржавати бол у равнотежи с осталим расположењима.

Вруће купке оштећују сперму

Ако покушавате да направите бебу, онда се потрудите да ваш мушкарац не улази у топлу купку пре самог чина. Баке за то знају већ одавно, а наука је за то сазнала недавно. Једна студија из 2007. показала је да су мушкарци којима је сперма тестирана након 30 минута проведених у топлој купки, имали врло лоше резулатате, док је одрицање од топле воде побољшало производњу сперматозоида. Зато, ако планирате принову што даље од вруће купке!

Штуцавица у трудноћи знак је да беба има пуно косе

Ово сте сигурно чули, чак и ако још немате децу јер вероватно нема старије жене која у то не верује. Овај мит потврдили су и доктори из болнице Џон Хопкинс у Балтимору. Они су спровели истраживање не би ли побили ово веровање, али доказали су баш сасвим супротно. Резултат је говорио да повећан ниво хормона, који изазива штуцавицу, у ствари узрокује раст бебине косе.

Пун месец

Вековима се препричава и бапска прича према којој деца "мало поблесаве" када је пун месец. Другим речима, људи, али и животиње мењају расположење у време пуног месеца. Научници тек треба да докажу да су понашање, плодност и наталитет условљени лунарним обрасцем. Ипак, једна је студија доказала да неки људи теже спавају у време пуног месеца, чак и када спусте ролетне на прозору спаваће собе.

Клин се клином избија

Ако сте претерали с пићем претходне ноћи и осећате се мамурно, баке би вам рекле да се одмах "вратите на коња" и попијете једно пиће како би се решили мамурлука. Наука то потврђује. Показало се да конзумирање мале количине алкохола може олакшати мамурлук. Ипак, знајте да ублажавање мамурлука на овај начин може повећати опасност од зависности од алкохола. Зато, постоји други савет: попијте велику чашу воде пре одласка у кревет, ако већ морате пити алкохол.

Бројите овце да лакше заспите

Старе су жене говориле деци која не могу заспати да склопе очи и броје овце. И опет се испоставило да су биле у праву. За доказ овоме није чак потребна ни научна студија. Употреба визуализације или менталних слика свакако може помоћи да брзо отпутујете у "земљу снова". То вам помаже да одвратите мисли од стресних размишљања или анксиозних мисли које су често повезане с несаницом.

Сир може изазвати чудне снове

Дуго се веровало да конзумирање сира пре спавања може изазвати чудне снове, али ипак није реч само о миту, а једна британска студија то је потврдила. Тестирано је 200 испитаника који су пре спавања јели различите врсте сира. Већина их је потврдила да су имали врло чудне снове.

(Србија данас)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

дада

06.10.2015 19:50

Да су ови из 'Србија Данас' умјесто онога 'један британскји лист', 'једна студија из АСА',... ставили линк на тај лист или студују да сами процитамо/увјеримо се, и вјеровао бих. Овако ниста на вјерујем

ОДГОВОРИТЕ