Срамота америчке војне индустрије

Пилоти који се нађу у ситуацији да морају искочити из најскупљих америчких авиона Ф-35 могли би сломити врат услијед неисправности сједишта типа Мартин-Бакер УС16Е, преноси "Дејли мејл".

Свијет 06.10.2015 | 08:20
Срамота америчке војне индустрије

Испитивање нових кацига "Џенерејшн 3" открило је да избачај ломи врат тестним луткама мање тежине. Америчко ваздухопловство је након тога одлучило забранити управљање авионом пилотима лакшим од 62 кг.

Ово је само још једна у низу препрека које су успориле производњу авиона за сада већ осам година и поскупјеле укупну цијену развоја летјелице за више од 100 милијарди долара више од планираног. Досад је издвојено око 400 милијарди долара.

'Ограничења за пилоте постоје само зато јер сједишта за избачај нису прошла ригорозно тестирање као и иначе, а Пентагон их је прерано ставио у терен. Ово је још један примјер набављачке злоупотребе какву треба избјегавати', рекла је Јацкие Спајер, демократска конгресница и члан одбора за оружане снаге.

Додала је да ће се о том проблему разговарати на сљедећем састанку одбора касније овог мјесеца.

Испитивачи су открили да се сједиште превише ротира према напријед те да је та сила, у комбинацији са силом избачаја, једноставно прејака за лутке мање тежине те да им због тога избачај сломи врат. Најмање је један пилот који тренутно судјелује у тестним летовима погођен овим ограничењем тежине за пилоте.

Као што је већ познато, Ф-35 се прије овога сусрео с проблемом немогућности ношења напреднијих бомби због неадекватног дизајна. Умјесто планираних осам, авиони Ф-35 могу носити четири.

У јулу ове године је Ф-35 поражен у директној борби против авиона Ф-16. Био је Ф-35 преспор да погоди супарника или да се измакне нападима.

Пилоти су се такође током тестирања жалили на кацигу која кошта пола милиона долара јер не омогућава обећану пуну покретљивост и видно поље од 360 степени.

Извор: Јутарњи

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

мрсиц

06.10.2015 06:35

Вазно је да руска војна индустрија цвијета.Засто фрка око економских избјеглица из Сирије,кад је таквих из Русије у Њемацку досло висе од 3000000 Милиона.Њемацку су руси вец заузели.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Алеx

06.10.2015 06:41

Ја не верујем да су амери толико глупи да потросе 4 пута висхе пара него на свемирску станицу из цисте греске... Ко зна где су паре отисле и у какву намену се тросе. Инаце за развој топ сецрет технологија, неце ваљда јавно реци, ет народе ми тросимо паре за то и то, ал немојте реци русима јер је ово топ сецрет. Њима и одговара да исмејавамо овај пројекат, све док неко не пита а где је 400 милијарди :Д

ОДГОВОРИТЕ
Name

Црни

06.10.2015 09:23

Па у Америци и нема један лакши од 100 кила а да не причамо о мање

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ранко75

06.10.2015 11:10

Даће Бог све вам тако било

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре мрсиц

06.10.2015 11:43

На твоју залост тацно је да руска војна индустрија цвјета

ОДГОВОРИТЕ