Sramota američke vojne industrije

Piloti koji se nađu u situaciji da moraju iskočiti iz najskupljih američkih aviona F-35 mogli bi slomiti vrat uslijed neispravnosti sjedišta tipa Martin-Baker US16E, prenosi "Dejli mejl".

Svijet 06.10.2015 | 08:20
Sramota američke vojne industrije

Ispitivanje novih kaciga "Dženerejšn 3" otkrilo je da izbačaj lomi vrat testnim lutkama manje težine. Američko vazduhoplovstvo je nakon toga odlučilo zabraniti upravljanje avionom pilotima lakšim od 62 kg.

Ovo je samo još jedna u nizu prepreka koje su usporile proizvodnju aviona za sada već osam godina i poskupjele ukupnu cijenu razvoja letjelice za više od 100 milijardi dolara više od planiranog. Dosad je izdvojeno oko 400 milijardi dolara.

'Ograničenja za pilote postoje samo zato jer sjedišta za izbačaj nisu prošla rigorozno testiranje kao i inače, a Pentagon ih je prerano stavio u teren. Ovo je još jedan primjer nabavljačke zloupotrebe kakvu treba izbjegavati', rekla je Jackie Spajer, demokratska kongresnica i član odbora za oružane snage.

Dodala je da će se o tom problemu razgovarati na sljedećem sastanku odbora kasnije ovog mjeseca.

Ispitivači su otkrili da se sjedište previše rotira prema naprijed te da je ta sila, u kombinaciji sa silom izbačaja, jednostavno prejaka za lutke manje težine te da im zbog toga izbačaj slomi vrat. Najmanje je jedan pilot koji trenutno sudjeluje u testnim letovima pogođen ovim ograničenjem težine za pilote.

Kao što je već poznato, F-35 se prije ovoga susreo s problemom nemogućnosti nošenja naprednijih bombi zbog neadekvatnog dizajna. Umjesto planiranih osam, avioni F-35 mogu nositi četiri.

U julu ove godine je F-35 poražen u direktnoj borbi protiv aviona F-16. Bio je F-35 prespor da pogodi suparnika ili da se izmakne napadima.

Piloti su se takođe tokom testiranja žalili na kacigu koja košta pola miliona dolara jer ne omogućava obećanu punu pokretljivost i vidno polje od 360 stepeni.

Izvor: Jutarnji

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

mrsic

06.10.2015 06:35

Vazno je da ruska vojna industrija cvijeta.Zasto frka oko ekonomskih izbjeglica iz Sirije,kad je takvih iz Rusije u Njemacku doslo vise od 3000000 Miliona.Njemacku su rusi vec zauzeli.

ODGOVORITE
Name

Alex

06.10.2015 06:41

Ja ne verujem da su ameri toliko glupi da potrose 4 puta vishe para nego na svemirsku stanicu iz ciste greske... Ko zna gde su pare otisle i u kakvu namenu se trose. Inace za razvoj top secret tehnologija, nece valjda javno reci, et narode mi trosimo pare za to i to, al nemojte reci rusima jer je ovo top secret. Njima i odgovara da ismejavamo ovaj projekat, sve dok neko ne pita a gde je 400 milijardi :D

ODGOVORITE
Name

Crni

06.10.2015 09:23

Pa u Americi i nema jedan lakši od 100 kila a da ne pričamo o manje

ODGOVORITE
Name

Ранко75

06.10.2015 11:10

Даће Бог све вам тако било

ODGOVORITE
Name

Re mrsic

06.10.2015 11:43

Na tvoju zalost tacno je da ruska vojna industrija cvjeta

ODGOVORITE