"Пријем Косова као пријем ИД у Унеско"

Пријем Косова у Унеско била би самоуништавајућа одлука ове организације, рекао је данас министар спољних послова Ивица Дачић.

Србија 04.10.2015 | 19:59
"Пријем Косова као пријем ИД у Унеско"

Пријем Косова у Унеско била би самоуништавајућа одлука ове организације, рекао је данас министар спољних послова Ивица Дачић, додајући да би то било апсурдно као и када би неко предложио да Исламска држава постане чланица УНЕСКО.

"Четири наше светиње на Косову и Метохији проглашене су за светску културну баштину - Високи Дечани, Пећка патријаршија, Грачаница и Богородица Љевишка, а Унеско их је прогласио светским културним добрима у опасности. А од кога им прети опасност? То би било као да неко предложи Исламску државу за чланство у Унеско. У чему је разлика?", навео је Дачић на редовној конференцији за новинаре.

Он је истакао да је Албанија ставила на дневни ред пријем Косова у Унеско изван стандардне процедуре, а гласање у Извршном савету Унеска доноси се већином гласова.

"На седници Извршног савета од 58 чланица 32 су признале Косово, а 26 нису, што значи да нас чека тешка борба за заштиту наших интереса. Сви у свету са којима смо разговарали у Унеско о нашем културном и верском наслеђу на КиМ, сви су сагласни са нашом аргументацијом, али постоји велика разлика између вербалне сагласности и формалног одлучивања, имајући у виду да су те земље признале независност Косова", казао је Дачић.

Седница Извршног савета о стављању ове теме на дневни ред требало би да почне 12. октобра, а одлука би требало да буде на дневном реду Генералне скупштине 21. октобра где ће за доношење одуке бити потребна двотрећинска већина.

"Наш став је да о томе не треба разговарати док се о томе не буде разговарало у Бриселу, јер смо се на самом почетку договорили да то буде једна од тема дијалога. Због тога сматрамо да је штетно за даљи дијалог Београда и Приштине да се о овој теми одлучује на основу једностраних потеза Приштине и на основу прегласавања у Унеско", рекао је Дачић.

Шеф српске дипломатије нагласио је да је, од када је Кфор на Косову, уништено више од 200 цркава, манастира и других верских и културних објеката, да су они рушени динамитом, да су паљени и да је уништено 8.000 надгробних споменика.

"Борићемо се колико можемо и уложићемо сва дипломатска средства да спречимо", пријем Косова у Унеско, закључио је Дачић.

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Еееее Дачићу

04.10.2015 14:36

Косово исто као и Исламска дрзава. Хмнм...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маx

05.10.2015 07:30

Са оваквим дебилским аргументима Дациц помазе Косову!

Name

сара

04.10.2015 14:50

Запјевај ти ону нама сто пјевас...Ста би реко цудо да се деси....

ОДГОВОРИТЕ
Name

спартак

04.10.2015 19:40

Слазем се са изјавом али перес ли тај дебели образ...Перес ал узалуд !

ОДГОВОРИТЕ
Name

мирослав

05.10.2015 06:23

поздравнародусрпскомунескујебољедазаститиземљистегдецемоукопатисипцеуземљјеракокренемонецемосезауставитниутирандоксетасиптарскагамадпотаманебитицепараиорганасвакаквихсрцадибубрегаплуаидзигарацрнихсјетромизуцимавадитцемоимпонутрицеарупупослетогапопунитземљомудупљеовисипцисувисепретералидаисамнароднетрпиникакотесподобедасеспомињуаркадасиоставитезаменекаквумладуилијепуснасудасухватимоукостацдавидимоцијамајкамркудлакупредеиакосумладемоменајбољеувозупродзебрзопутовањепоздравмомамаинеасенебојенистајацуихсвесацуватицивсанонаицивсамотрасвимзјалавимсипцимаитовазијосмалодокенепродјемоурви.

ОДГОВОРИТЕ
Name

судеx

05.10.2015 06:50

Мирославе ајд пробај стати пред огледало и поновити ово сто си написао...