"Prijem Kosova kao prijem ID u Unesko"

Prijem Kosova u Unesko bila bi samouništavajuća odluka ove organizacije, rekao je danas ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Srbija 04.10.2015 | 19:59
"Prijem Kosova kao prijem ID u Unesko"

Prijem Kosova u Unesko bila bi samouništavajuća odluka ove organizacije, rekao je danas ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, dodajući da bi to bilo apsurdno kao i kada bi neko predložio da Islamska država postane članica UNESKO.

"Četiri naše svetinje na Kosovu i Metohiji proglašene su za svetsku kulturnu baštinu - Visoki Dečani, Pećka patrijaršija, Gračanica i Bogorodica Ljeviška, a Unesko ih je proglasio svetskim kulturnim dobrima u opasnosti. A od koga im preti opasnost? To bi bilo kao da neko predloži Islamsku državu za članstvo u Unesko. U čemu je razlika?", naveo je Dačić na redovnoj konferenciji za novinare.

On je istakao da je Albanija stavila na dnevni red prijem Kosova u Unesko izvan standardne procedure, a glasanje u Izvršnom savetu Uneska donosi se većinom glasova.

"Na sednici Izvršnog saveta od 58 članica 32 su priznale Kosovo, a 26 nisu, što znači da nas čeka teška borba za zaštitu naših interesa. Svi u svetu sa kojima smo razgovarali u Unesko o našem kulturnom i verskom nasleđu na KiM, svi su saglasni sa našom argumentacijom, ali postoji velika razlika između verbalne saglasnosti i formalnog odlučivanja, imajući u vidu da su te zemlje priznale nezavisnost Kosova", kazao je Dačić.

Sednica Izvršnog saveta o stavljanju ove teme na dnevni red trebalo bi da počne 12. oktobra, a odluka bi trebalo da bude na dnevnom redu Generalne skupštine 21. oktobra gde će za donošenje oduke biti potrebna dvotrećinska većina.

"Naš stav je da o tome ne treba razgovarati dok se o tome ne bude razgovaralo u Briselu, jer smo se na samom početku dogovorili da to bude jedna od tema dijaloga. Zbog toga smatramo da je štetno za dalji dijalog Beograda i Prištine da se o ovoj temi odlučuje na osnovu jednostranih poteza Prištine i na osnovu preglasavanja u Unesko", rekao je Dačić.

Šef srpske diplomatije naglasio je da je, od kada je Kfor na Kosovu, uništeno više od 200 crkava, manastira i drugih verskih i kulturnih objekata, da su oni rušeni dinamitom, da su paljeni i da je uništeno 8.000 nadgrobnih spomenika.

"Borićemo se koliko možemo i uložićemo sva diplomatska sredstva da sprečimo", prijem Kosova u Unesko, zaključio je Dačić.

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Eeeee Dačiću

04.10.2015 14:36

Kosovo isto kao i Islamska drzava. Hmnm...

ODGOVORITE
Name

Max

05.10.2015 07:30

Sa ovakvim debilskim argumentima Dacic pomaze Kosovu!

Name

sara

04.10.2015 14:50

Zapjevaj ti onu nama sto pjevas...Sta bi reko cudo da se desi....

ODGOVORITE
Name

spartak

04.10.2015 19:40

Slazem se sa izjavom ali peres li taj debeli obraz...Peres al uzalud !

ODGOVORITE
Name

miroslav

05.10.2015 06:23

pozdravnarodusrpskomuneskujeboljedazastitizemljistegdecemoukopatisipceuzemljjerakokrenemonecemosezaustavitniutirandoksetasiptarskagamadpotamanebiticeparaiorganasvakakvihsrcadibubregapluaidzigaracrnihsjetromizucimavaditcemoimponutricearupuposletogapopunitzemljomudupljeovisipcisuvisepreteralidaisamnarodnetrpinikakotespodobedasespominjuarkadasiostavitezamenekakvumladuilijepusnasudasuhvatimoukostacdavidimocijamajkamrkudlakupredeiakosumlademomenajboljeuvozuprodzebrzoputovanjepozdravmomamaineasenebojenistajacuihsvesacuvaticivsanonaicivsamotrasvimzjalavimsipcimaitovazijosmalodokeneprodjemourvi.

ODGOVORITE
Name

sudex

05.10.2015 06:50

Miroslave ajd probaj stati pred ogledalo i ponoviti ovo sto si napisao...