Светиње на Космету припадају Србима

Владика рашко-призренски Теодосије поручио је данас, поводом захтева Косова за пријем у Унеско, да српске светиње на Косову и Метохији припадају српском народу и да су их подигли српски владари.

Србија 03.10.2015 | 13:20
Светиње на Космету припадају Србима

То најбоље говори чије је то духовно и културно наслеђе - рекао је Теодосије у Нишу, где је служио Свету литургију поводом почетка нове школске академске године и додао да многи имају планове и жеље, а да ће се тек видети колико ће се то некоме остварити.

Владика Тодосије, који замењује нишког епископа Јована, рекао је новинарима да је велика дипломатска активност Србије, поводом захтева за пријем Косова у Унеско, као и да Црква чини оно што је могуће.

Сила Бога не моли, ако неко нешто и уради и донесе некакву одлуку која нама сада није по вољи и није корисна, то не значи да ће тако бити свагда - казао је Теодосије.
Дачић: Прво у Бриселу, па тек онда у Унеско о имовини СПЦ

Према његовим речима, од свега је најважније да православни Срби имају Косово и Метохију у свом срцу, јер КиМ није само географски појам.

Напоменувши да је СПЦ, свештенство, монаштво и "преостали верни народ, остао да живи на простору Косова и Метохије", Теодосије је рекао да су цркве и храмови, а нарочито они под заштитом Унеска, као што су Високи Дечани, Пећка патријаршија, Грачаница и Богородица Љевишка, у литургијској функцији.

То нису само споменици културе да би неко могао сада да их присвоји и каже - сад је то моје. Врло је битно да су они у функцији, врло је битно да смо ми молитвено присутни и најбитније од свега је да смо решени да истрајемо и да опстанемо на тим просторима - рекао је Теодосије.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Михаило

03.10.2015 15:05

Владика прича оно што слушаоци желе да чују. Једно на Косову а друго у Србији!

ОДГОВОРИТЕ