Svetinje na Kosmetu pripadaju Srbima

Vladika raško-prizrenski Teodosije poručio je danas, povodom zahteva Kosova za prijem u Unesko, da srpske svetinje na Kosovu i Metohiji pripadaju srpskom narodu i da su ih podigli srpski vladari.

Srbija 03.10.2015 | 13:20
Svetinje na Kosmetu pripadaju Srbima

To najbolje govori čije je to duhovno i kulturno nasleđe - rekao je Teodosije u Nišu, gde je služio Svetu liturgiju povodom početka nove školske akademske godine i dodao da mnogi imaju planove i želje, a da će se tek videti koliko će se to nekome ostvariti.

Vladika Todosije, koji zamenjuje niškog episkopa Jovana, rekao je novinarima da je velika diplomatska aktivnost Srbije, povodom zahteva za prijem Kosova u Unesko, kao i da Crkva čini ono što je moguće.

Sila Boga ne moli, ako neko nešto i uradi i donese nekakvu odluku koja nama sada nije po volji i nije korisna, to ne znači da će tako biti svagda - kazao je Teodosije.
Dačić: Prvo u Briselu, pa tek onda u Unesko o imovini SPC

Prema njegovim rečima, od svega je najvažnije da pravoslavni Srbi imaju Kosovo i Metohiju u svom srcu, jer KiM nije samo geografski pojam.

Napomenuvši da je SPC, sveštenstvo, monaštvo i "preostali verni narod, ostao da živi na prostoru Kosova i Metohije", Teodosije je rekao da su crkve i hramovi, a naročito oni pod zaštitom Uneska, kao što su Visoki Dečani, Pećka patrijaršija, Gračanica i Bogorodica Ljeviška, u liturgijskoj funkciji.

To nisu samo spomenici kulture da bi neko mogao sada da ih prisvoji i kaže - sad je to moje. Vrlo je bitno da su oni u funkciji, vrlo je bitno da smo mi molitveno prisutni i najbitnije od svega je da smo rešeni da istrajemo i da opstanemo na tim prostorima - rekao je Teodosije.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Михаило

03.10.2015 17:05

Владика прича оно што слушаоци желе да чују. Једно на Косову а друго у Србији!

ODGOVORITE