Посла има у изобиљу, али га није лако добити

Њемачки завод за запошљавање огласио је потребу за чак 600.000 нових радника, што за већину бх. грађана јесте примамљива понуда, али, ипак, циљ није лако постићи.

Босна и Херцеговина 03.10.2015 | 12:40
Посла има у изобиљу, али га није лако добити

Наиме, потребно је испунити низ услова, али и потрошити одређену своту новца, како би се бх. држављанин запослио у некој од њемачких фирми.

"За запослење у Њемачкој потребно је да грађани нађу послодавца, затим да им послодавац обезбиједи радну дозволу, те након тога да добију боравишну дозволу (радну визу)", појашњава Борис Пупић, стручни сарадник за односе са јавношћу, информисање и издаваштво Агенције за рад и запошљавање БиХ.

Свакако је неопходно да прије него што покушате да се домогнете посла провјерите и да ли се ваше занимање налази на листи дефицитарних занимања у Њемачкој, а ако је то случај, слиједи вам прикупљање документације.

"Што се тиче документације, то може варирати од послодавца до послодавца, али за радну дозволу ће свакако требати копија путне исправе, превод дипломе, доказ о радном стажу, доказ о познавању језика...", навео је Пупић. Примамљив посао, наравно, није лако добити, а прије него што почнете да зарађујете, неизоставни су и трошкови.

"Они се односе на превод докумената на њемачки језик, односно услуге судског тумача. У правилу се увијек достављају овјерене копије, па и то изискује одређене трошкове. Трошкови вађења радне дозволе су у потпуности на послодавцу", појаснио је Пупић.

Један од трошкова је и сама потрага за послодавцем уколико се радник одлучи да оде у Њемачку и тамо тражи посао. Послодавца можете пронаћи и на веб-порталима, као што је портал Савезне агенције за рад Њемачке. С обзиром на то колико се овдје мало зарађује, синдикалци истичу да интересовања за рад у Њемачкој има.

Тане Пеулић, предсједник Синдиката металске индустрије и рударства Републике Српске, каже да је упознат са огласом који је недавно издао Њемачки завод за запошљавање, те додаје да је сигурно да постоје људи који би тамо ишли радити.

"Много предузећа из ове гране је отишло у стечај и бројни радници су по основу технолошког вишка остали без посла, тако да су на бироу. Али, то је претежно старија радна снага, што би могао бити проблем када је у питању рад у Њемачкој", нагласио је Пеулић.

Никола Грбић, предсједник Удружења превозника за међународни и унутрашњи транспорт Српске, каже да возачи из Републике Српске и БиХ масовно одлазе на рад у Италију и Аустрију, па сад и у Њемачку, што је, истиче, велики проблем.

"Тренутно је у Републици Српској наћи возача исто што и наћи жути дукат! Плате су тамо много веће него овдје, а бољи су и услови за рад тако да, ако се овдје нешто не уради по том питању, мислим да ћемо веома брзо остати без овог кадра", поручио је Грбић.

Извор: Независне

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

мрсиц

03.10.2015 10:58

Плате возаца у Њемацкој су меду најнизим а и конкуренција из Пољске је веома јака.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дада

03.10.2015 11:02

Само навалимо само нас цекају. Изгледа да је најлаксе с нама манипулисати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ццц

03.10.2015 12:05

Ајде реците ми ко не би волио да у БИХ има роба који це му радити за 200КМ мјесец дана???

ОДГОВОРИТЕ