Јосиповић: Милановић није србомрзац

Бивши хрватски председник Иво Јосиповић изразио је наду да ће премијери Александар Вучић и Зоран Милановић наставити да разговарају и поред тога што су догађаји у вези са избегличком кризом оптеретили односе Србије и Хрватске.

Регион 03.10.2015 | 13:00
Јосиповић: Милановић није србомрзац

"Односи међу државама требају се темељити на међусобном поштовању и пристојној комуникацији. Уместо да размењују увреде, највиши челници, посебно премијери, морају разговарати и тражити решење и не смеју стати док решење не буде нађено", рекао је Јосиповић у интервјуу за београдски "Данас", коментаришући Милановићеву изјаву да са Вучићем неће више разговарати. 

Према његовим речима, тачно је да је Милановић "склон експресивном изражавању и у томе зна прећи меру". 

"Због тога је често и у Хрватској критикован, али мора се знати да је с обе стране из врхова власти, министарских редова, посебно из медија било потпуно непримерених и омаловажавајућих изјава", каже Јосиповић.

На питање сме ли одговорни политичар, још плус премијер, себи да допусти такву реторику да Србе назива варварима и мувама, и да ли је та реторика само због изборне кампање или генерално последица односа према Србима, Јосиповић је рекао:

"Премијера Милановића можемо критиковати, ја то често чиним, из пуно разлога. Али, Милановић сигурно није србомрзац. Његова је реторика у овим данима вероватно мотивисана и предизборном ситуацијом, добрим делом и његовом нарави. Рекао сам, реторику му, не само у односу према Србији, често сматрам непримереном и контрапродуктивном".

Јосиповић, међутим, каже да верујем да, када је реч о решавању избегличке кризе, Милановић има добре намере и управо зато апелује на оба премијера да се врате суштинским преговорима, не препуцавањима.

Упитан да ли и он дели Милановићево мишљење да Србија у договору са Мађарском шаље избеглице на границу са Хрватском, Јосповић је рекао: "Да, тако изгледа. Тешко је објаснити садашње кретање избеглица на други начин". 

Он је оценио да су односи између Србије и Хрватске били релативно добри, а да су данас у регресији.

"Изнимно сам поносан на оно што смо учинили (бивши председник Србије Борис) Тадић и ја. То није био узалудан посао. Прво, показали смо да се може сарађивати и да се, упркос разликама, можемо поштовати. Наша је политика била та која дугорочно јамчи стабилност у региону и доприноси развоју сваке од наших земаља... Иако су данас наши односи у регресији, сигуран сам, оно што смо започели Тадић и ја биће настављено. Жао ми је што данашњи лидери немају снаге и капацитета за договор о заиста тешком проблему с којим се суочавамо", рекао је Јосиповић.

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

зид

03.10.2015 11:42

Па , кад није србомрзац , што нема " снаге и капацитета " . Није га нико звао да воли Србе , него да разговара и договори се , њему је било у интересу .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мд

03.10.2015 18:49

Ма није цовјек србомрзац он је устаса је..м му маму.

ОДГОВОРИТЕ