Josipović: Milanović nije srbomrzac

Bivši hrvatski predsednik Ivo Josipović izrazio je nadu da će premijeri Aleksandar Vučić i Zoran Milanović nastaviti da razgovaraju i pored toga što su događaji u vezi sa izbegličkom krizom opteretili odnose Srbije i Hrvatske.

Region 03.10.2015 | 13:00
Josipović: Milanović nije srbomrzac

"Odnosi među državama trebaju se temeljiti na međusobnom poštovanju i pristojnoj komunikaciji. Umesto da razmenjuju uvrede, najviši čelnici, posebno premijeri, moraju razgovarati i tražiti rešenje i ne smeju stati dok rešenje ne bude nađeno", rekao je Josipović u intervjuu za beogradski "Danas", komentarišući Milanovićevu izjavu da sa Vučićem neće više razgovarati. 

Prema njegovim rečima, tačno je da je Milanović "sklon ekspresivnom izražavanju i u tome zna preći meru". 

"Zbog toga je često i u Hrvatskoj kritikovan, ali mora se znati da je s obe strane iz vrhova vlasti, ministarskih redova, posebno iz medija bilo potpuno neprimerenih i omalovažavajućih izjava", kaže Josipović.

Na pitanje sme li odgovorni političar, još plus premijer, sebi da dopusti takvu retoriku da Srbe naziva varvarima i muvama, i da li je ta retorika samo zbog izborne kampanje ili generalno posledica odnosa prema Srbima, Josipović je rekao:

"Premijera Milanovića možemo kritikovati, ja to često činim, iz puno razloga. Ali, Milanović sigurno nije srbomrzac. Njegova je retorika u ovim danima verovatno motivisana i predizbornom situacijom, dobrim delom i njegovom naravi. Rekao sam, retoriku mu, ne samo u odnosu prema Srbiji, često smatram neprimerenom i kontraproduktivnom".

Josipović, međutim, kaže da verujem da, kada je reč o rešavanju izbegličke krize, Milanović ima dobre namere i upravo zato apeluje na oba premijera da se vrate suštinskim pregovorima, ne prepucavanjima.

Upitan da li i on deli Milanovićevo mišljenje da Srbija u dogovoru sa Mađarskom šalje izbeglice na granicu sa Hrvatskom, Jospović je rekao: "Da, tako izgleda. Teško je objasniti sadašnje kretanje izbeglica na drugi način". 

On je ocenio da su odnosi između Srbije i Hrvatske bili relativno dobri, a da su danas u regresiji.

"Iznimno sam ponosan na ono što smo učinili (bivši predsednik Srbije Boris) Tadić i ja. To nije bio uzaludan posao. Prvo, pokazali smo da se može sarađivati i da se, uprkos razlikama, možemo poštovati. Naša je politika bila ta koja dugoročno jamči stabilnost u regionu i doprinosi razvoju svake od naših zemalja... Iako su danas naši odnosi u regresiji, siguran sam, ono što smo započeli Tadić i ja biće nastavljeno. Žao mi je što današnji lideri nemaju snage i kapaciteta za dogovor o zaista teškom problemu s kojim se suočavamo", rekao je Josipović.

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

zid

03.10.2015 11:42

Pa , kad nije srbomrzac , što nema " snage i kapaciteta " . Nije ga niko zvao da voli Srbe , nego da razgovara i dogovori se , njemu je bilo u interesu .

ODGOVORITE
Name

Md

03.10.2015 18:49

Ma nije covjek srbomrzac on je ustasa je..m mu mamu.

ODGOVORITE