Ревизорски извјештаји нису квалитетни

Директорица Агенције за осигурање Републике Српске рекла је данас у Требињу да у Агенцији нису задовољни квалитетом ревизорских извјештаја осигуравајућих друштава у Републици Српској и оцијенила да је потребно мијењати одређене законске прописе.

Босна и Херцеговина 02.10.2015 | 17:53
Ревизорски извјештаји нису квалитетни

„Наши ревизори примјењују Међународне рачуноводствене стандарде, односно међународне стандарде ревизије, а што се тиче законодавства ту смо усклађени са оним што су стандарди у свим Европским земљама. Међутим, оно што се стварно продукује када прочитамо ревизорски извјештај није оно чиме ми супервизори можемо бити задовољни„, рекла је Шљивар 10. међународној конференцији супервизора у осигурању Централне, Источне и Југоисточне Европе /ЦЕСЕЕ ИСИ/.

Она је додала да Агенција има ауторитет који им је дат законом да онемогући друштво да изабере ревизора чијим извјештајем нису задовољни, али ни то није дало задовољавајуће резултате.

Иако Република Српска има добар законски оквир, грађани не схватају предности осигурања, тако да се 65 одсто премија односи на обавезно осигурање од аутоодговорности, рекла је Шљивар новинарима.

Она је истакла да становници углавном осигуравају оно што морају, односно оно што их закон обавезује, мислећи при томе на осигурање од аутоодговорности.

„И привреда осигурање сматра као додатни трошак кога је, уколико је могуће, добро избјећи у овим кризним временима„, рекла је Шљивар.

Као примјер несхватања предности осигурања она је навела и недавне поплаве у Српској када се показало да је врло мало привредних субјеката и пољопривредних газдинстава било осигурано.

Извор: Цапитал.ба

Коментари / 0

Оставите коментар