Revizorski izvještaji nisu kvalitetni

Direktorica Agencije za osiguranje Republike Srpske rekla je danas u Trebinju da u Agenciji nisu zadovoljni kvalitetom revizorskih izvještaja osiguravajućih društava u Republici Srpskoj i ocijenila da je potrebno mijenjati određene zakonske propise.

Bosna i Hercegovina 02.10.2015 | 17:53
Revizorski izvještaji nisu kvalitetni

„Naši revizori primjenjuju Međunarodne računovodstvene standarde, odnosno međunarodne standarde revizije, a što se tiče zakonodavstva tu smo usklađeni sa onim što su standardi u svim Evropskim zemljama. Međutim, ono što se stvarno produkuje kada pročitamo revizorski izvještaj nije ono čime mi supervizori možemo biti zadovoljni„, rekla je Šljivar 10. međunarodnoj konferenciji supervizora u osiguranju Centralne, Istočne i Jugoistočne Evrope /CESEE ISI/.

Ona je dodala da Agencija ima autoritet koji im je dat zakonom da onemogući društvo da izabere revizora čijim izvještajem nisu zadovoljni, ali ni to nije dalo zadovoljavajuće rezultate.

Iako Republika Srpska ima dobar zakonski okvir, građani ne shvataju prednosti osiguranja, tako da se 65 odsto premija odnosi na obavezno osiguranje od autoodgovornosti, rekla je Šljivar novinarima.

Ona je istakla da stanovnici uglavnom osiguravaju ono što moraju, odnosno ono što ih zakon obavezuje, misleći pri tome na osiguranje od autoodgovornosti.

„I privreda osiguranje smatra kao dodatni trošak koga je, ukoliko je moguće, dobro izbjeći u ovim kriznim vremenima„, rekla je Šljivar.

Kao primjer neshvatanja prednosti osiguranja ona je navela i nedavne poplave u Srpskoj kada se pokazalo da je vrlo malo privrednih subjekata i poljoprivrednih gazdinstava bilo osigurano.

Izvor: Capital.ba

Komentari / 0

Ostavite komentar