Опанци, по томе се знају Србијанци

Јединствена збирка, која задржи 70 пари опанака из разних крајева Србије, прати како се израда традиционалне обуће мењала кроз епохе. Шиљкани на листи чекања за заштићена нематеријална добра у Унеску

Србија 02.10.2015 | 12:05
Опанци, по томе се знају Србијанци

 

СРПСКИ опанак, било да је прешњак, сировар, чачански, банатски, шумадијски или шабачки, са шиљканом, или без њега - јединствен је производ у свету. Зато већ две године чека да га Унеско уврсти на листу заштићених нематеријалних добара. Историја ове српске етно-

-ципеле, од најстаријих сачуваних примерака ношених пре века и по, па до победника на светским сајмовима, сада се може видети у Музеју опанчарства, који је у четвртак отвореном у београдском селу Раковица.

Јединствена збирка, која задржи 70 пари опанака из разних крајева Србије, прати како се израда традиционалне обуће мењала кроз епохе и у односу на простор са кога долази.

Сваки пар истакнут у просторијама Националне асоцијације за старе и уметничке занате и домаћу радиност "Наше руке", прича своју причу, о времену, обичајима, о ногама које су их носиле, и фронтовима које су прошле, рукама које су их шиле и плеле... Део поставке сакупљао је годинама Дејан Милосављевић, председник Националне асоцијације, а половина поставке поклон је Београђанина Жељка Утвара, који је наш највећи колекционар ношњи и старих етно-предмета. До сада је, како каже, спасао од пропадања више од 3.000 предмета, међу којима и опанке.

- Најстарији примерци, које имамо у поставци, из средине су 19. века, из околине Ниша и Зајечара, и од пресне су, неуштављене коже - каже Стана Јарчевић.

- Трајали су само месец дана, били прилично неудобни. Касније се опанчарски занат развијао, а између два светска рата доживео је велики процват.


Како саговорница Вечерњих каже, што су премет и преплет на опанку били сложенији и ситнији, то је опанак био вреднији. А најбољи примерци умећа народне рукотворине освајале су награде на сајмовима у Бечу, Паризу, Лондону...

- Мушки опанак се традицонално прави са кљуном напред, или шикљом како је зову, док је женски увек без ње - каже Стана. - Упркос "јефтиним" рекла-казала причама о пореклу кљуна, којој је циљ да се омаловажи вредност опанка, сваки вез, преплет и премет, као и шикља имали своју симболику.

(Вечерње новости)

Коментари / 0

Оставите коментар