Тајна операција НСА - прислушкивали БиХ?

Америчка обавјештајна агенција НСА је уз помоћ њемачке обавјештајне службе БНД, те њемачког телеоператера Деутсцхе Телекома од 2005. до 2008. године тестирала акцију прислушкивања телефонских разговора у оквиру тајне операције Еиконал чији је циљ био анализирање и филтрирање садржаја телефонских разговора цивилног становништва због опасности од тероризма, а провјеравани су и разговори вођени из Словеније, Хрватске, Србије и БиХ.

Свијет 02.10.2015 | 11:49
Тајна операција НСА - прислушкивали БиХ?

То је у четвртак у посебној емисији словенске телевизијске постаје ПОП-ТВ устврдио заступник странке Зелених у аустријском парламенту Петер Пилз који је показао и тзв. "жуту листу" до које је дошао својим каналима, а наводни је доказ да су се прислушкивали и обични грађани.

На "жуту листу", попис који је 2005. године саставила НСА, било је стављено 256 телефонских линија предвиђених за прислушкивање, казао је Пилз.

Додао је да су се међу осталима пратиле и три телефонске линије из Словеније према иностранству, али и међународни телефонски позиви из Хрватске, Србије и БиХ.

Аутори емисије на словенској телевизији тврде да ће "жута листа" подићи много прашине у регији, па и у Хрватској, гдје су се у операцији Еиконал пратиле четири међународне телефонске линије, оне које иду из Загреба до Роттердама, Стоцкхолма, Кисте (Шведска) и Брисела.

Американцима су за прислушкивање незанимљиве у Европи биле једино Естонија, Литва и Малта, тврди Пилз, а сви разговори праћени у Европи су анализирани и филтрирани ради тражења обавјештајних података, тражењем карактеристичних ријечи као што су "тероризам", "бомба" и слично.

Наводно су америчким обавјештајцима били интересантни и лични подаци неких људи, те њихови телефонски, банковни и порески бројеви.

Американце је, навео је аустријски заступник Зелених, занимало да установе колико података о цивилном становништву у операцији могу обухватити и што се из тих података да закључити о потенцијалним терористичким пријетњама.

Телефонски су се разговори уз помоћ Нијемаца преусмјеравали у Франкфурт, гдје су их копирали, а онда су слани у Пуллацх, гдје је сједиште њемачке обавјештајне службе БНД.

На крају су завршавали у Аиблингу, гдје су људи из америчке агенције све позиве анализирали, тврде аутори емисије.

У Телекому Словеније у свом су коментару за емисију навели да им операција о којој је говорио Пилз није позната, али да својим клијентима ни иначе не могу гарантовати тајност разговора у међународном промету.

Један бивши припадник словенске обавјештајне заједнице из времена кад се операција Еиконал одвијала казао је да за њу никад није чуо, али да га открића о прислушкивању нису изненадила.

(Фена)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Сноуден

02.10.2015 06:42

Јесу интересантни да их могу уцјењивати.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Недјо2

02.10.2015 06:54

Нисам цитао теxт али они су ту досли да могу сваста радит испитивати бавити се само глупостима даби овај народ био јадан

ОДГОВОРИТЕ
Name

Прави разлози

02.10.2015 07:57

Официјелно се тврди да да се траже "карактеристичне ријечи" како би се "борилио против тероризма". У стварности треба (1) скупљати "прљави веш" властодржаца у свим државама како би их се лакше уцјењивало (нпр. у РС-у су то ријечи као "полуга злата", "папак" и сл.) и (2) треба пратити расположење грађана по питањима од интереса за америчку олигархију. Нпр. ако јако много људи у БиХ у комуникацији (телефонској, Интернет) прича негативно о уласку у НАТО и о ратовима које НАТО од свог оснивања па до данас води онда олигархија или мјења приступ у пропаганди или одустаје ако види да је народ јеко тешко манипулисати. Сад кад ово знате, учините праву ствар.

ОДГОВОРИТЕ
Name

постен

02.10.2015 09:58

Уопште се нетреба љутити. Код нас нема тајни све јавно. Јавно референдум, јавно одцијепљење, јавно укидање, 2:хеликоптера имамо, треци ентитет се јавно зели. Са Србијом јавно, са Хрватском јавно, са Турском јавно. Бар смо код свијетски тајни слузби јавно цисти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

постен

02.10.2015 10:01

Једино корупција је тајна ал имамо ми насу СИПА која ради тајно.Ал уосталом мисмо те плитицаре корумпиране бирали јавно.Воља народа се мора постивати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Соколац

02.10.2015 16:54

Јадни ти људи јесу се наслушали глупости

ОДГОВОРИТЕ