Радницима заостале плате исплаћене у злату

Златара Макјданпек је у бившој Југославији била синоним за квалитет златног накита, а ових дана је поново постала интересантна јавности пошто је руководство те фабрике, због недостатка новчаних средстава, радницима заостале плате дало у злату.

Србија 02.10.2015 | 07:48
Радницима заостале плате исплаћене у злату

Као фабрика златног накита и златника Златара Мајданпек у Србији послује у оквиру Индустрија за прераду метала (ИПМ) Мајданпек, а девет година је у реструктуисању и чека приватизацију.

Због кризе у тој фабрици пословодство и радници су нашли заједнички језик да, кад већ нема пара, добију златнике који сами производе.

Директорка фабрике Златара Мајданпек Милица Јасенски изјавила је да су радници и репрезентативни синдикати покренули иницијативу да се превазиђу проблеми који су настали због кашњења зарада те да се само један радник није сложио да умјесто пет минималаца у против вриједности добије златне дукате.

"Синдикат је покренуо иницијативу да зараде у периоду март-јул исплатимо преко репрезентативног производа, златника. Одржан је низ састанака зато што је требало све договорити, одрадили смо анкетирање радника јер нисте у могућности да дате некоме нешто што жели. Добили смо сагласност готово свих људи, само један запослени није пристао да прими зараду на тај начин. Након тога су службе и производња то одрадили и крајем августа је та акција реализована. Пошто су наше зараде у просјеку, мало изнад минималне, око 25 хиљада динара (208 евра), запослени су добијали око 25 грама злата, односно репрезентативног производа златника од два грама", изјавила је директорка златаре.

Она је демантовала неке наводе у медијима да се радило о десет зарада и да су радници добијали и ломљени накит.

Предсједник Самосталног синдиката у ИПМ Мајданпек Никола Поповић објашњава да није постојао други начин да се исплате пет заосталих плата и да су заједно са радницима извршили притисак на руководство да на тај начин исплате своја потраживања.

"Једини вид наплате је био у виду производа Златаре Мајданпек. Није било никаквих проблема, радници су задовољни", потврдио је Поповић.

Овакав начин је био и у интересу послодавца, јер пред заказану продају, златара неће имати заосталих обавеза према радницима.

Радница златаре Снежана Јовановић каже да су углавном задовољни, с обзиром да није било новца за заостале зараде.

"То је ипак нешто. Исплаћено је у злату, онако како је најбоље могло да буде за радника. Послодавац је био вољан да испуни жеље радника да се на било који начин то исплати. Да ли је сад то права сума све зависи шта ће ко да ради с тим новцем, златом заправо. То јесте новац на неки начин. Ја сам задовољна, с обзиром да смо могли да не добијемо ништа", испричала је Јовановић, која ради као пословођа на ливеном накиту.

С радницима је било договорено да вриједност златника од два грама, који на тржишту кошта 13 хиљада динара, њима буде урачунат за девет хиљада динара, односно грам злата у дукату је рачунат по цијени од 4.500 динара (37,5 евра).

Златара Мајданпек је са својим производима била бренд СФР Југославије. Основана је 1970 године, а од 2000. године, када се одвојила од Рударско-топионичарског басена Бор, у проблемима с пословањем. Већ девет година је у реструктуисању, има 315 радника и двије фабрике.

Очекује ускоро приватизацију, постоје два заинтересована купца, а лицитација је заказана за 14. октобар ове године.

Уколико не буде приватизована, због великих потраживања државе и добављача, у новембру би могло да дође до блокаде и одласка у стечај.

(Анадолија)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Милојко

02.10.2015 06:11

И наш Додо баја је добио злато од Руса као провизију за њихов монопол у РС-

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мојне

02.10.2015 06:11

Па зар и са златом правите губитке...

ОДГОВОРИТЕ