Radnicima zaostale plate isplaćene u zlatu

Zlatara Makjdanpek je u bivšoj Jugoslaviji bila sinonim za kvalitet zlatnog nakita, a ovih dana je ponovo postala interesantna javnosti pošto je rukovodstvo te fabrike, zbog nedostatka novčanih sredstava, radnicima zaostale plate dalo u zlatu.

Srbija 02.10.2015 | 07:48
Radnicima zaostale plate isplaćene u zlatu

Kao fabrika zlatnog nakita i zlatnika Zlatara Majdanpek u Srbiji posluje u okviru Industrija za preradu metala (IPM) Majdanpek, a devet godina je u restruktuisanju i čeka privatizaciju.

Zbog krize u toj fabrici poslovodstvo i radnici su našli zajednički jezik da, kad već nema para, dobiju zlatnike koji sami proizvode.

Direktorka fabrike Zlatara Majdanpek Milica Jasenski izjavila je da su radnici i reprezentativni sindikati pokrenuli inicijativu da se prevaziđu problemi koji su nastali zbog kašnjenja zarada te da se samo jedan radnik nije složio da umjesto pet minimalaca u protiv vrijednosti dobije zlatne dukate.

"Sindikat je pokrenuo inicijativu da zarade u periodu mart-jul isplatimo preko reprezentativnog proizvoda, zlatnika. Održan je niz sastanaka zato što je trebalo sve dogovoriti, odradili smo anketiranje radnika jer niste u mogućnosti da date nekome nešto što želi. Dobili smo saglasnost gotovo svih ljudi, samo jedan zaposleni nije pristao da primi zaradu na taj način. Nakon toga su službe i proizvodnja to odradili i krajem avgusta je ta akcija realizovana. Pošto su naše zarade u prosjeku, malo iznad minimalne, oko 25 hiljada dinara (208 evra), zaposleni su dobijali oko 25 grama zlata, odnosno reprezentativnog proizvoda zlatnika od dva grama", izjavila je direktorka zlatare.

Ona je demantovala neke navode u medijima da se radilo o deset zarada i da su radnici dobijali i lomljeni nakit.

Predsjednik Samostalnog sindikata u IPM Majdanpek Nikola Popović objašnjava da nije postojao drugi način da se isplate pet zaostalih plata i da su zajedno sa radnicima izvršili pritisak na rukovodstvo da na taj način isplate svoja potraživanja.

"Jedini vid naplate je bio u vidu proizvoda Zlatare Majdanpek. Nije bilo nikakvih problema, radnici su zadovoljni", potvrdio je Popović.

Ovakav način je bio i u interesu poslodavca, jer pred zakazanu prodaju, zlatara neće imati zaostalih obaveza prema radnicima.

Radnica zlatare Snežana Jovanović kaže da su uglavnom zadovoljni, s obzirom da nije bilo novca za zaostale zarade.

"To je ipak nešto. Isplaćeno je u zlatu, onako kako je najbolje moglo da bude za radnika. Poslodavac je bio voljan da ispuni želje radnika da se na bilo koji način to isplati. Da li je sad to prava suma sve zavisi šta će ko da radi s tim novcem, zlatom zapravo. To jeste novac na neki način. Ja sam zadovoljna, s obzirom da smo mogli da ne dobijemo ništa", ispričala je Jovanović, koja radi kao poslovođa na livenom nakitu.

S radnicima je bilo dogovoreno da vrijednost zlatnika od dva grama, koji na tržištu košta 13 hiljada dinara, njima bude uračunat za devet hiljada dinara, odnosno gram zlata u dukatu je računat po cijeni od 4.500 dinara (37,5 evra).

Zlatara Majdanpek je sa svojim proizvodima bila brend SFR Jugoslavije. Osnovana je 1970 godine, a od 2000. godine, kada se odvojila od Rudarsko-topioničarskog basena Bor, u problemima s poslovanjem. Već devet godina je u restruktuisanju, ima 315 radnika i dvije fabrike.

Očekuje uskoro privatizaciju, postoje dva zainteresovana kupca, a licitacija je zakazana za 14. oktobar ove godine.

Ukoliko ne bude privatizovana, zbog velikih potraživanja države i dobavljača, u novembru bi moglo da dođe do blokade i odlaska u stečaj.

(Anadolija)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Milojko

02.10.2015 06:11

I naš Dodo baja je dobio zlato od Rusa kao proviziju za njihov monopol u RS-

ODGOVORITE
Name

Mojne

02.10.2015 06:11

Pa zar i sa zlatom pravite gubitke...

ODGOVORITE