Подрска Косову

Шеф грчке дипломатије Никос Коцијас поручио је у Њујорку Иси Мустафи и Хашиму Тачију да ће Грчка подржати чланство Косова у свим међународним организацијама.

Свијет 01.10.2015 | 21:55
 Подрска Косову

- Господин Коцијас је позвао свог колегу Хашима Тачија да посети Атину и изразио подршку Грчке напорима Косова да се учлани у међународне организације, на основу међународног права и на добробит стабилности региона, наглашавајући да је заједнички циљ интеграција целог западног Балкана у ЕУ - стоји у саопштењу грчког Министарства спољних послова након састанка Коцијаса са косовским премијером и шефом дипломатије.

Даље се наводи да су се они сложили да наставе да јачају међусобну сарадњу, као и да формирају радне групе експерата за усаглашавање косовских закона са правним тековинама ЕУ.

Саопштење које је објављено на интернет страници грчког министарства спољних послова потврђује тезу да званична Атина припрема терен за формално признање Косова. Политички аналитичар Драгомир Анђелковић каже за „Блиц” да је Ципрас „очигледно лабилан политичар када је у питању све осим његовог личног интереса”.

- Као што је одустао од свих предизборних обећања не марећи да ли су она добра за његову земљу и грађане, тако ће урадити и са Косовом - каже Анђелковић. 

Он истиче да је Ципрас политички коцкар који ће такав чин добро наплатити.

- Он је свим тим саопштењима и изјавама званичника његове владе показао спремност да призна Косово. Сада само чека повољну понуду, ценкаће се - наводи он. На питање када можемо очекивати формално признање и хоће ли то бити за годину или касније, Анђелковић каже:

- Он је то урадио на сваки начин осим де јуре. И то ће се догодити за мање од годину дана.

Грчка влада могла би из признања Косова да извуче финансијску корист у виду различитих олакшица или повољнијих аранжмана код међународних кредитора.

Политички аналитичар Бранко Радун каже за „Блиц” да је нова-стара грчка влада врло близу признања Косова иако је то политички непопуларан потез у Грчкој. Грчки народ, каже, доживљава Албанце као неког ко угрожава мир и стабилност на Балкану, много више су антиалбански настројени чак и од нас. Међутим, Радун сматра да Ципрас зна због чега то ради, као и који су ризици.

Стара тема
Могућност да Грчка призна Косово поменута је још у јулу када је Коцијас у Приштини Иси Мустафи рекао исто оно што је јуче поновио у Њујорку. И мада су тада у амбасади Грчке у Београду тврдили да то не значи промену става Грчке, низ потеза који је тада уследио у спољној и унутрашњој политици званичне Атине говорио је супротно.

Фали само формално признање
Британски стручњак за Балкан Џејмс Кер Линдзи у осврту на саопштење грчког МСП-а написао је на свом твитеру да је реч о даљим доказима да Грчка признаје Косово на сваки начин, осим формално.

Извор: Блиц

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Дедер

01.10.2015 20:25

признаце сви и Србија, нема друге

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мики

01.10.2015 21:58

Тако је

Name

марко самардзиц

02.10.2015 04:31

Дабогда ти Таци био најбољи гост!

Name

МД

01.10.2015 22:10

Е да је Путин био пресједник Русије кад се на Косову ратовало,свега овога неби било.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ех да је

01.10.2015 22:29

али није,има путин својих проблема није њему Косово ни на крај памети....до јуце сте се клањали браци грцима

Name

Србија је 'ситна риба' за Русију

01.10.2015 23:20

Да је заиста хтио да помогне Србији, Путин је то могао урадити 100 пута Путин је анектиро Крим прије мање од годину дана и нико га није мого спријецити. А Путинов изговор за помагање Србији је могло бити да је НАТО бомбардово Србију без одлуке УН Ја мислим да је за Путина Србија 'мала безнацајна риба' Плус не заборави да се у вријеме Косова уз свесрдну помоц Русије десило одјепљење Абхазије и Осетије од Грузије

Name

ВРС РВИ

02.10.2015 11:45

ре ситној риби: ти или стварно имаш кратку памет или си пао са Марса. Ко стопира званично свјетко признање Косова? Ко је ставио вето на резолуцији о Сребреници... то је све због због српског народа а не наших политичара. Мислиш да Грци желе ово што Ципрас ради? Грчка је једина ЕУ држава чији је народ је цијело вријеме рата скупљао и слао помоћ Србима, примао српску дјецу да се одмакну од рата, крстили оне које нису били били а имали су жељу. Били су им истински кумови и пријатељи! Зашто кривите Путина? Вучић хоће једном гузицом на 6 столица а када добије по ушима онда сви криве Русе. Што Србији не помогну њихови истински пријатељи Амери како рече Вучић који су направили све ово и трудили се свим силама да прогурају резолуцију о Сребреници коју су Руси СПРИЈЕЧИЛИ. Само ретардиној особи за то може бити крива Русија и Путин. Ми јесмо ситна риба за њих али би они урадили све за нас да знамо куда идемо. Уосталом шта се жалите, није нам Русија мама да нас брани када се некоме од нас навије а да ми будемо отирач за ноге руским непријатељима. Глава не служи само за шишање, она Има она много важнију улогу.

Name

марко самардзиц

02.10.2015 04:29

Није се могло друго ни оцекивати, кад!си свој народ послао на добос!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Франкфурт

02.10.2015 05:09

Ма која браца кад су паре у питању свако себе само гледа

ОДГОВОРИТЕ