Podrska Kosovu

Šef grčke diplomatije Nikos Kocijas poručio je u Njujorku Isi Mustafi i Hašimu Tačiju da će Grčka podržati članstvo Kosova u svim međunarodnim organizacijama.

Svijet 01.10.2015 | 21:55
 Podrska Kosovu

- Gospodin Kocijas je pozvao svog kolegu Hašima Tačija da poseti Atinu i izrazio podršku Grčke naporima Kosova da se učlani u međunarodne organizacije, na osnovu međunarodnog prava i na dobrobit stabilnosti regiona, naglašavajući da je zajednički cilj integracija celog zapadnog Balkana u EU - stoji u saopštenju grčkog Ministarstva spoljnih poslova nakon sastanka Kocijasa sa kosovskim premijerom i šefom diplomatije.

Dalje se navodi da su se oni složili da nastave da jačaju međusobnu saradnju, kao i da formiraju radne grupe eksperata za usaglašavanje kosovskih zakona sa pravnim tekovinama EU.

Saopštenje koje je objavljeno na internet stranici grčkog ministarstva spoljnih poslova potvrđuje tezu da zvanična Atina priprema teren za formalno priznanje Kosova. Politički analitičar Dragomir Anđelković kaže za „Blic” da je Cipras „očigledno labilan političar kada je u pitanju sve osim njegovog ličnog interesa”.

- Kao što je odustao od svih predizbornih obećanja ne mareći da li su ona dobra za njegovu zemlju i građane, tako će uraditi i sa Kosovom - kaže Anđelković. 

On ističe da je Cipras politički kockar koji će takav čin dobro naplatiti.

- On je svim tim saopštenjima i izjavama zvaničnika njegove vlade pokazao spremnost da prizna Kosovo. Sada samo čeka povoljnu ponudu, cenkaće se - navodi on. Na pitanje kada možemo očekivati formalno priznanje i hoće li to biti za godinu ili kasnije, Anđelković kaže:

- On je to uradio na svaki način osim de jure. I to će se dogoditi za manje od godinu dana.

Grčka vlada mogla bi iz priznanja Kosova da izvuče finansijsku korist u vidu različitih olakšica ili povoljnijih aranžmana kod međunarodnih kreditora.

Politički analitičar Branko Radun kaže za „Blic” da je nova-stara grčka vlada vrlo blizu priznanja Kosova iako je to politički nepopularan potez u Grčkoj. Grčki narod, kaže, doživljava Albance kao nekog ko ugrožava mir i stabilnost na Balkanu, mnogo više su antialbanski nastrojeni čak i od nas. Međutim, Radun smatra da Cipras zna zbog čega to radi, kao i koji su rizici.

Stara tema
Mogućnost da Grčka prizna Kosovo pomenuta je još u julu kada je Kocijas u Prištini Isi Mustafi rekao isto ono što je juče ponovio u Njujorku. I mada su tada u ambasadi Grčke u Beogradu tvrdili da to ne znači promenu stava Grčke, niz poteza koji je tada usledio u spoljnoj i unutrašnjoj politici zvanične Atine govorio je suprotno.

Fali samo formalno priznanje
Britanski stručnjak za Balkan Džejms Ker Lindzi u osvrtu na saopštenje grčkog MSP-a napisao je na svom tviteru da je reč o daljim dokazima da Grčka priznaje Kosovo na svaki način, osim formalno.

Izvor: Blic

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Deder

01.10.2015 20:25

priznace svi i Srbija, nema druge

ODGOVORITE
Name

Miki

01.10.2015 21:58

Tako je

Name

marko samardzic

02.10.2015 04:31

Dabogda ti Taci bio najbolji gost!

Name

MD

01.10.2015 22:10

E da je Putin bio presjednik Rusije kad se na Kosovu ratovalo,svega ovoga nebi bilo.

ODGOVORITE
Name

eh da je

01.10.2015 22:29

ali nije,ima putin svojih problema nije njemu Kosovo ni na kraj pameti....do juce ste se klanjali braci grcima

Name

Srbija je 'sitna riba' za Rusiju

01.10.2015 23:20

Da je zaista htio da pomogne Srbiji, Putin je to mogao uraditi 100 puta Putin je anektiro Krim prije manje od godinu dana i niko ga nije mogo sprijeciti. A Putinov izgovor za pomaganje Srbiji je moglo biti da je NATO bombardovo Srbiju bez odluke UN Ja mislim da je za Putina Srbija 'mala beznacajna riba' Plus ne zaboravi da se u vrijeme Kosova uz svesrdnu pomoc Rusije desilo odjepljenje Abhazije i Osetije od Gruzije

Name

VRS RVI

02.10.2015 11:45

re sitnoj ribi: ti ili stvarno imaš kratku pamet ili si pao sa Marsa. Ko stopira zvanično svjetko priznanje Kosova? Ko je stavio veto na rezoluciji o Srebrenici... to je sve zbog zbog srpskog naroda a ne naših političara. Misliš da Grci žele ovo što Cipras radi? Grčka je jedina EU država čiji je narod je cijelo vrijeme rata skupljao i slao pomoć Srbima, primao srpsku djecu da se odmaknu od rata, krstili one koje nisu bili bili a imali su želju. Bili su im istinski kumovi i prijatelji! Zašto krivite Putina? Vučić hoće jednom guzicom na 6 stolica a kada dobije po ušima onda svi krive Ruse. Što Srbiji ne pomognu njihovi istinski prijatelji Ameri kako reče Vučić koji su napravili sve ovo i trudili se svim silama da proguraju rezoluciju o Srebrenici koju su Rusi SPRIJEČILI. Samo retardinoj osobi za to može biti kriva Rusija i Putin. Mi jesmo sitna riba za njih ali bi oni uradili sve za nas da znamo kuda idemo. Uostalom šta se žalite, nije nam Rusija mama da nas brani kada se nekome od nas navije a da mi budemo otirač za noge ruskim neprijateljima. Glava ne služi samo za šišanje, ona Ima ona mnogo važniju ulogu.

Name

marko samardzic

02.10.2015 04:29

Nije se moglo drugo ni ocekivati, kad!si svoj narod poslao na dobos!!!

ODGOVORITE
Name

Frankfurt

02.10.2015 05:09

Ma koja braca kad su pare u pitanju svako sebe samo gleda

ODGOVORITE