Овако ће изгледати свијет будућности

Роботи који лутају хиљадама километара далеко од свог контролора, прекомерно гојазни људи који ретко излазе из својих домова и велико смањење у међународној трговини. Овако би могао да изгледа пост-глобализацијски свет, наводи студија швајцарске банке "Креди Суис".

Свијет 01.10.2015 | 09:29
Овако ће изгледати свијет будућности

Швајцарска банка је истраживала различите сценарије будућности уколико дође до краја глобализације, односно света каквог познајемо.

"Глобализација је јака сила, која је обликовала свет у последњих неколико деценија. Ипак, чињеница је да глобализација није оно што је некада била, и да полако почиње да поприма неке чудне облике", наводи се у студији, која предвиђа поприлично другачији свет у будућности.

ако смо још далеко од потпуно глобализоване дигиталне сфере, будућност иде у том правцу. У том случају, дигитална интеракција би у потпуности могла да истисне људски контакт и у чини га скоро небитним", наводи се у извештају швајцарске банке.

Технологија 3Д штампача могла би производњу роба и услуга учинити много јефтинијом, те не би било потребе за увозом из других земаља. Такође, могуће је да би у том случају државе додатно повећале трговинске баријере помоћу нових тарифа, наводи се у извештају.

Све бржи развој аутоматизоване технологије може довести до тога да роботи замене људске војнике, што би умногоме смањило број жртава у сукобима широм света. У том случају би ратовање постало јефтиније, јер су роботи замењивији од људи.

Мрачан део овог предвиђања јесте што би у том случају земље много чешће улазиле у ратове, што би водило политичкој и глобалној нестабилности и потпуном слому међународних односа.

Узећи у обзир растућу сајбер-шпијунажу, државе би у будућности могле да се обезбеде тако што би развијале затворене интернет мреже, попут оних које постоје у Северној Кореји.

Истраживања су показала да је до почетка ове године скоро 45 милиона деце млађе од 5 година гојазно, као и скоро 2 милијарде одраслих.

"Обезбеђивање извора хране могло би постати веома озбиљан светски проблем у будућности, нарочито у нестабилнијим државама", наводи "Креди Суис".

У том погледу мора се решити проблем гојазности и глади, и огроман јаз који влада претворити у равнотежу, наводи се у студији.

Превелика зависност од увозне хране је растућа брига многих држава. Русија је још 2010. године забранила извоз пшенице, а Кина је зацртала план да се до 2050. године ослања на усеве које сама произведе.

Ова два примера показују да се неке државе већ припремају за нешто што ће свакако уследити - недостатак хране, наводи студија.

Обновљиви извори енергије, попут ветра, воде или Сунца имају потенцијал да потпуно децентрализују производњу енергије, чиме ће се потребе за увозом енергената смањити у свим државама.

Велика међународна трговина енергентима изазвала је велике климатске поремећаје и нанела огромну штету животној средини. Смањење исте допринеће постепеном опоравку природе .

Демократија је пролазна", наводи се у извештају швајцарске банке. У истраживању се наводи да је овај политички систем далеко неефикаснији него пре 20 година, те да имамо много примера "потпуно недемократских држава које бележе огромне економске успехе".

Управо због тога "Креди Суис" предвиђа да ће се у будућности на светског геополитичкој сцени појавити нови играчи.

"Свет ће нажалост постати још подељенији по питању језика и религије, јер ће временом друштва постати све затворенија", наводи се у студији.

Могући сценарио у будућности јесте валутни рат, који ће умногоме нашкодити међународном тржишту с обзиром да већ сада постоји поприличан број држава које своје валуте користе као економско оружје.

"Док наставак глобализације уједно значи и смањење цене капитала, њен крај ће значити управо супротно", наводи се у студији.

Крај глобализације значио би и повећање сиромаштва и све већи јаз међу људима. "Препреке за извоз робе у земље у развоју додатно ће осиромашити становништво и довести до неслоге", наводи се у извештају.

Извор: Блиц

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

...

01.10.2015 06:09

...У будуцности овог света неце бити лепоте ни цвета...

ОДГОВОРИТЕ
Name

лукс

01.10.2015 08:09

Позната је ствар да је човјек највеће зло. И да га је створио нечастиви.

ОДГОВОРИТЕ