"Путин и Обама се не састају џаба"

Председници Русије и САД Владимир Путин и Барак Обама су се сигурно договорили око учешћа Русије у борби против Исламске државе.

Свијет 30.09.2015 | 22:21
"Путин и Обама се не састају џаба"

То је констатовала главна уредница српског издања портала Спутњик Љубинка Милинчић, а додала је и да је било неопходно да се Русија активно укључи у решавање сукоба у Сирији.

“Сведоци смо да већ годину дана западне силе покушавају да се изборе са Исламском државом, али без ефекта. Исламска држава је опасност за цео свет, шири се као хидра и мора се кренути у обрачун са њом“, навела је Милинчићева.

Према њеним речима, Русија је ушла у сукоб како због стања у свету, тако и због своје ситуације.

“Русија то види као опасност за своју безбедност, око 2.000 Руса ратује у Сирији и није само ствар у томе што ће се они можда вратити у Русију, већ постоји могућност обучавања, даљег договарања и регрутовања младих. Исламска држава је и идеологија која се лако шири, а руска интервенција је била неопходност“, истакла је Милинчићева.

Лидери САД и Русије су се после више од две године састали недавно у Њујорку...

“Апсолутно је да до овога не би дошло да се нису они договорили. Нема званичних потврда, али нема ни навода да се нису договорили. Лидери две тако велике силе се не срећу да не би постигли договор“, констатовала је Милинчићева.

Ипак, из САД се још преиспитује руски начин деловања у Сирији, уз оцене да се не зна чије циљеве руски авиони заправо гађају.

“Тренутно против Исламске државе ратују само држава Сирија и Курди, све друге групе су или у ИД или представљају такозвану умерену опозицију. Против зла се може борити само са државом под вођством Асада, па када се стиша рат сиријски народ може да изабере председника, а то никако не треба радити наоружавањем разних група“, закључила је Милинчићева.

Извор: Б92

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Тацно

30.09.2015 22:10

Пуна подрска Русима и САД еу.

ОДГОВОРИТЕ