"Putin i Obama se ne sastaju džaba"

Predsednici Rusije i SAD Vladimir Putin i Barak Obama su se sigurno dogovorili oko učešća Rusije u borbi protiv Islamske države.

Svijet 30.09.2015 | 22:21
"Putin i Obama se ne sastaju džaba"

To je konstatovala glavna urednica srpskog izdanja portala Sputnjik Ljubinka Milinčić, a dodala je i da je bilo neophodno da se Rusija aktivno uključi u rešavanje sukoba u Siriji.

“Svedoci smo da već godinu dana zapadne sile pokušavaju da se izbore sa Islamskom državom, ali bez efekta. Islamska država je opasnost za ceo svet, širi se kao hidra i mora se krenuti u obračun sa njom“, navela je Milinčićeva.

Prema njenim rečima, Rusija je ušla u sukob kako zbog stanja u svetu, tako i zbog svoje situacije.

“Rusija to vidi kao opasnost za svoju bezbednost, oko 2.000 Rusa ratuje u Siriji i nije samo stvar u tome što će se oni možda vratiti u Rusiju, već postoji mogućnost obučavanja, daljeg dogovaranja i regrutovanja mladih. Islamska država je i ideologija koja se lako širi, a ruska intervencija je bila neophodnost“, istakla je Milinčićeva.

Lideri SAD i Rusije su se posle više od dve godine sastali nedavno u Njujorku...

“Apsolutno je da do ovoga ne bi došlo da se nisu oni dogovorili. Nema zvaničnih potvrda, ali nema ni navoda da se nisu dogovorili. Lideri dve tako velike sile se ne sreću da ne bi postigli dogovor“, konstatovala je Milinčićeva.

Ipak, iz SAD se još preispituje ruski način delovanja u Siriji, uz ocene da se ne zna čije ciljeve ruski avioni zapravo gađaju.

“Trenutno protiv Islamske države ratuju samo država Sirija i Kurdi, sve druge grupe su ili u ID ili predstavljaju takozvanu umerenu opoziciju. Protiv zla se može boriti samo sa državom pod vođstvom Asada, pa kada se stiša rat sirijski narod može da izabere predsednika, a to nikako ne treba raditi naoružavanjem raznih grupa“, zaključila je Milinčićeva.

Izvor: B92

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Tacno

30.09.2015 22:10

Puna podrska Rusima i SAD eu.

ODGOVORITE