Нису добили органе, па је искључили с апарата

Одлуку је донела болничка комисија, која по америчким законима није морала да тражи дозволу породице.

Свијет 29.09.2015 | 22:48
Нису добили органе, па је искључили с апарата

Лекарско-етички конзилијум чикашке болнице, у коју је након саобраћајног удеса превезена Тијана Станојевић (28) из Тополе, искључио је несрећну девојку с апарата који су је одржавали у животу, и то без сагласности њене породице.

Како сазнајемо, овај у најмању руку нехуман потез уследио је након што су Тијанини родитељи одбили предлог америчких лекара да у случају смрти младе девојке донирају њене органе. Девојка је тако после 15 сати од удеса искључена с апарата, након чега је преминула.

- Тијанина породица је додатно потресена начином на који су се поставили амерички лекари. Након сазнања да им је ћерка имала несрећу, уследио је нови шок и питање да ли ће донирати њене органе. Када су их у већ довољно трауматичном стању одбили, девојку су моментално искључили с апарата, не питајући никог од најближих за сагласност - сазнајемо у породици Станојевић.

Иако се овакав потез може тумачити као нехуман, према америчким законима у потпуности је легитиман. Уколико лекарске комисије утврде да су повреде пацијената веома тешке и да су мале шансе за опоравак, искључивање са апарата који пацијента одржавају у животу може уследити без сагласности породице. То, међутим, није случај у Србији, али ни у већини земаља Европе, где за то породица мора дати сагласнот ма колико дијагноза била лоша.

Подсећамо да је Тијана Станојевић (28) из Тополе погинула у удесу у Чикагу када је на “бубу” коју је возила налетео “шевролет”, којим је управљала пијана Американка Мариса Квинтеро (30). Са Станојевићевом је у тренутку несреће био и њен дечко Милош Марковић, родом из Бора, који је упркос тешким повредама преживео удес.

Прети јој 15 година


Несрећа коју је изазвала Мариса Квинтеро третира се као убиство првог степена, за које је предвиђена казна од 15 година затвора. Уколико је Квинтерова и раније чинила прекршаје, суд то може третирати као отежавајућу околност и казнити је и са 20 година затвора.

Извор: Блиц

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Лала

29.09.2015 18:11

Те могу је осудити и на смрт ал ста сад то све вреди .

ОДГОВОРИТЕ
Name

xx

29.09.2015 18:31

Ста друго оцекиват од американаца јадна дјевојка

ОДГОВОРИТЕ
Name

Богољуб

29.09.2015 19:34

Је ли то тај нови хумани светски поредак који нам Америка намеце? Поцивај у миру Тијана,породици моје искрено сауцесце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Потресно

29.09.2015 19:44

Ја сам цула и за горе. 30 годисња кцерка је зељела продати срце оца који је умирао од сецера и декубитиса те старости- 76. Све то у Норвеској. У болници су имали мало мозга па су срце одбили.

ОДГОВОРИТЕ