Nisu dobili organe, pa je isključili s aparata

Odluku je donela bolnička komisija, koja po američkim zakonima nije morala da traži dozvolu porodice.

Svijet 29.09.2015 | 22:48
Nisu dobili organe, pa je isključili s aparata

Lekarsko-etički konzilijum čikaške bolnice, u koju je nakon saobraćajnog udesa prevezena Tijana Stanojević (28) iz Topole, isključio je nesrećnu devojku s aparata koji su je održavali u životu, i to bez saglasnosti njene porodice.

Kako saznajemo, ovaj u najmanju ruku nehuman potez usledio je nakon što su Tijanini roditelji odbili predlog američkih lekara da u slučaju smrti mlade devojke doniraju njene organe. Devojka je tako posle 15 sati od udesa isključena s aparata, nakon čega je preminula.

- Tijanina porodica je dodatno potresena načinom na koji su se postavili američki lekari. Nakon saznanja da im je ćerka imala nesreću, usledio je novi šok i pitanje da li će donirati njene organe. Kada su ih u već dovoljno traumatičnom stanju odbili, devojku su momentalno isključili s aparata, ne pitajući nikog od najbližih za saglasnost - saznajemo u porodici Stanojević.

Iako se ovakav potez može tumačiti kao nehuman, prema američkim zakonima u potpunosti je legitiman. Ukoliko lekarske komisije utvrde da su povrede pacijenata veoma teške i da su male šanse za oporavak, isključivanje sa aparata koji pacijenta održavaju u životu može uslediti bez saglasnosti porodice. To, međutim, nije slučaj u Srbiji, ali ni u većini zemalja Evrope, gde za to porodica mora dati saglasnot ma koliko dijagnoza bila loša.

Podsećamo da je Tijana Stanojević (28) iz Topole poginula u udesu u Čikagu kada je na “bubu” koju je vozila naleteo “ševrolet”, kojim je upravljala pijana Amerikanka Marisa Kvintero (30). Sa Stanojevićevom je u trenutku nesreće bio i njen dečko Miloš Marković, rodom iz Bora, koji je uprkos teškim povredama preživeo udes.

Preti joj 15 godina


Nesreća koju je izazvala Marisa Kvintero tretira se kao ubistvo prvog stepena, za koje je predviđena kazna od 15 godina zatvora. Ukoliko je Kvinterova i ranije činila prekršaje, sud to može tretirati kao otežavajuću okolnost i kazniti je i sa 20 godina zatvora.

Izvor: Blic

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Lala

29.09.2015 18:11

Te mogu je osuditi i na smrt al sta sad to sve vredi .

ODGOVORITE
Name

xx

29.09.2015 18:31

Sta drugo ocekivat od amerikanaca jadna djevojka

ODGOVORITE
Name

Bogoljub

29.09.2015 19:34

Je li to taj novi humani svetski poredak koji nam Amerika namece? Pocivaj u miru Tijana,porodici moje iskreno saucesce.

ODGOVORITE
Name

Potresno

29.09.2015 19:44

Ja sam cula i za gore. 30 godisnja kcerka je zeljela prodati srce oca koji je umirao od secera i dekubitisa te starosti- 76. Sve to u Norveskoj. U bolnici su imali malo mozga pa su srce odbili.

ODGOVORITE