Немогуће је трпјети ово што се догађа

Упркос грешкама у прошлости, у свијету се наставља извоз „демократских" револуција, рекао је предсједник Руске Федерације Владимир Путин, обраћајући се учесницима јубиларног, 70. засједања Генералне скупштине Уједињених нација у Њујорку.

Свијет 29.09.2015 | 14:15
Немогуће је трпјети ово што се догађа

Упозоравајући међународну заједницу да је потребно да учи из грешака направљених у прошлости, Путин је навео примјер Совјетског Савеза.

„Извоз социјалних експеримената, покушаји да се подстакну промјене у овим или оним земљама, уз ослањање на сопствена идеолошка становишта – све нас је то често доводило до трагичних посљедица, није нас водило ка прогресу него ка деградацији. Ипак, нико не учи на туђим грешкама, него их само понавља. Нико није у обавези да се потчињава једном моделу развоја. Ипак, извоз револуција сада званих 'демократске' наставља се", упозорио је Путин.

Говорећи о ситуацији у Украјини, руски предсједник је рекао да се у тој земљи догодила озбиљна геополитичка криза, која је посљедица државног преврата испровоцираног споља. Путин је поново нагласио неопходност доследне примјене и поштовања одредби Минског споразума ради смиривања стања у Украјини.

Говорећи о глобалној борби против тероризма, руски предсједник је навео да се директан приступ Русије тој борби користи као изговор да се „Русија оптужи за растуће амбиције".

„То, међутим, нису амбиције него поштовање међународног права. Суштина није у амбицијама Русије — немогуће је трпити ово што се догађа у свијету", нагласио је руски предсједник.

Путин је рекао да је неопходно створити широку међународну антитерористичку коалицију и нагласио да у њој морају активно да учествују и лидери арапских земаља.

„Одбијање сарадње са сиријском армијом је грешка", нагласио је Путин посебно истичући да се нико у Сирији реално не супротставља Исламској држави осим владе Башара ел Асада и курдских устаника.

„Исламска држава није се појавила ниоткуда, она је коришћена као оружје против неподобних режима", указао је предсједник Русије. Он је, такође, рекао да је избјеглицама с Блиског истока и Сјеверне Африке потребно саосјећање, али да је глобално рјешење проблема у обнављању државности тамо где је она уништена.

Руски председник је такође говорио о важној улози Уједињених нација у очувању мира, стабилности и безбједности у свијету.

„Одлуке које се разматрају на темељу УН усаглашавају се у виду резолуција, или се не усаглашавају. Или, како говоре дипломате, пролазе или не пролазе. И све акције било којих држава које заобилазе овај поредак нелегитимне су и противрјече Повељи УН и савременом међународном праву", рекао је Путин.

Према његовим ријечима, Организација Уједињених нација представља структуру којој нема равне по легитимности и универзалности.

„Да, на рачун УН у задње вријеме може се чути доста критика, јер оне наводно нису довољно ефикасне, а усвајање принципијелних одлука се ослања на непремостиве противрјечности, прије свега међу чланицама Савета безбједности. Ипак, желим да кажем да су несугласице у УН увијек постојале, током претходних 70 година, а право вета се примјењивало увек. И користиле су га и САД, и Велика Британија, и Француска, и Кина, и Совјетски Савез, и касније Русија. То је потпуно природно за тако шаролику организацију", рекао је Путин.

Извор: Агенције

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Браво!

29.09.2015 12:26

Овом се нема ста додати. Зивио Путин!

ОДГОВОРИТЕ
Name

...

29.09.2015 12:42

А нема се ста ни одузети..увијек је за мир, зивио Владимир!

Name

Михаило Микић

29.09.2015 12:36

Путин је очигледно интернационални или совјетски глобалиста а не руски националиста који за разлику од политичара на Западу има само мудрији, поштенији и часнији приступ решавању међународних проблема.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Освит

29.09.2015 13:09

Полако нестаје једнополарнини свијет и монопол једне силе и свјетског полицајца.Посљедице њхове самовоље задњих 25 година су катастрофалне и могу се поредити са посљедицама које су резултат сулуде политике нацистицке Њемацке.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бака вјерник

29.09.2015 13:14

На многаја љета

ОДГОВОРИТЕ
Name

мрсиц

29.09.2015 13:28

Господине Путине!Ко је следеци?Сацекај да продје свјетско првенство у ногомету па онда рокај даље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мрка капа

29.09.2015 14:01

Све их је расцланио на просте дијелове....Свака цаст предсједнице !!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мд

29.09.2015 14:09

У праву је цовјек

ОДГОВОРИТЕ
Name

Питање

29.09.2015 16:11

Гдје је УН кад си присвојио Крим баћушка Путин?