Nemoguće je trpjeti ovo što se događa

Uprkos greškama u prošlosti, u svijetu se nastavlja izvoz „demokratskih" revolucija, rekao je predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin, obraćajući se učesnicima jubilarnog, 70. zasjedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u Njujorku.

Svijet 29.09.2015 | 14:15
Nemoguće je trpjeti ovo što se događa

Upozoravajući međunarodnu zajednicu da je potrebno da uči iz grešaka napravljenih u prošlosti, Putin je naveo primjer Sovjetskog Saveza.

„Izvoz socijalnih eksperimenata, pokušaji da se podstaknu promjene u ovim ili onim zemljama, uz oslanjanje na sopstvena ideološka stanovišta – sve nas je to često dovodilo do tragičnih posljedica, nije nas vodilo ka progresu nego ka degradaciji. Ipak, niko ne uči na tuđim greškama, nego ih samo ponavlja. Niko nije u obavezi da se potčinjava jednom modelu razvoja. Ipak, izvoz revolucija sada zvanih 'demokratske' nastavlja se", upozorio je Putin.

Govoreći o situaciji u Ukrajini, ruski predsjednik je rekao da se u toj zemlji dogodila ozbiljna geopolitička kriza, koja je posljedica državnog prevrata isprovociranog spolja. Putin je ponovo naglasio neophodnost dosledne primjene i poštovanja odredbi Minskog sporazuma radi smirivanja stanja u Ukrajini.

Govoreći o globalnoj borbi protiv terorizma, ruski predsjednik je naveo da se direktan pristup Rusije toj borbi koristi kao izgovor da se „Rusija optuži za rastuće ambicije".

„To, međutim, nisu ambicije nego poštovanje međunarodnog prava. Suština nije u ambicijama Rusije — nemoguće je trpiti ovo što se događa u svijetu", naglasio je ruski predsjednik.

Putin je rekao da je neophodno stvoriti široku međunarodnu antiterorističku koaliciju i naglasio da u njoj moraju aktivno da učestvuju i lideri arapskih zemalja.

„Odbijanje saradnje sa sirijskom armijom je greška", naglasio je Putin posebno ističući da se niko u Siriji realno ne suprotstavlja Islamskoj državi osim vlade Bašara el Asada i kurdskih ustanika.

„Islamska država nije se pojavila niotkuda, ona je korišćena kao oružje protiv nepodobnih režima", ukazao je predsjednik Rusije. On je, takođe, rekao da je izbjeglicama s Bliskog istoka i Sjeverne Afrike potrebno saosjećanje, ali da je globalno rješenje problema u obnavljanju državnosti tamo gde je ona uništena.

Ruski predsednik je takođe govorio o važnoj ulozi Ujedinjenih nacija u očuvanju mira, stabilnosti i bezbjednosti u svijetu.

„Odluke koje se razmatraju na temelju UN usaglašavaju se u vidu rezolucija, ili se ne usaglašavaju. Ili, kako govore diplomate, prolaze ili ne prolaze. I sve akcije bilo kojih država koje zaobilaze ovaj poredak nelegitimne su i protivrječe Povelji UN i savremenom međunarodnom pravu", rekao je Putin.

Prema njegovim riječima, Organizacija Ujedinjenih nacija predstavlja strukturu kojoj nema ravne po legitimnosti i univerzalnosti.

„Da, na račun UN u zadnje vrijeme može se čuti dosta kritika, jer one navodno nisu dovoljno efikasne, a usvajanje principijelnih odluka se oslanja na nepremostive protivrječnosti, prije svega među članicama Saveta bezbjednosti. Ipak, želim da kažem da su nesuglasice u UN uvijek postojale, tokom prethodnih 70 godina, a pravo veta se primjenjivalo uvek. I koristile su ga i SAD, i Velika Britanija, i Francuska, i Kina, i Sovjetski Savez, i kasnije Rusija. To je potpuno prirodno za tako šaroliku organizaciju", rekao je Putin.

Izvor: Agencije

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Bravo!

29.09.2015 12:26

Ovom se nema sta dodati. Zivio Putin!

ODGOVORITE
Name

...

29.09.2015 12:42

A nema se sta ni oduzeti..uvijek je za mir, zivio Vladimir!

Name

Михаило Микић

29.09.2015 12:36

Путин је очигледно интернационални или совјетски глобалиста а не руски националиста који за разлику од политичара на Западу има само мудрији, пoштенији и часнији приступ решавању међународних проблема.

ODGOVORITE
Name

Osvit

29.09.2015 13:09

Polako nestaje jednopolarnini svijet i monopol jedne sile i svjetskog policajca.Posljedice njhove samovolje zadnjih 25 godina su katastrofalne i mogu se porediti sa posljedicama koje su rezultat sulude politike nacisticke Njemacke.

ODGOVORITE
Name

baka vjernik

29.09.2015 13:14

Na mnogaja ljeta

ODGOVORITE
Name

mrsic

29.09.2015 13:28

Gospodine Putine!Ko je sledeci?Sacekaj da prodje svjetsko prvenstvo u nogometu pa onda rokaj dalje.

ODGOVORITE
Name

mrka kapa

29.09.2015 14:01

Sve ih je rasclanio na proste dijelove....Svaka cast predsjednice !!!

ODGOVORITE
Name

Md

29.09.2015 14:09

U pravu je covjek

ODGOVORITE
Name

Pitanje

29.09.2015 16:11

Gdje je UN kad si prisvojio Krim baćuška Putin?