Од српске “бананице” зарада Загребу

До сада се Привредној комори Србије, као и регионалним коморама, јавило око 60 компанија, које су пријавиле штету због царинске блокаде Хрватске и Србије.

Регион 29.09.2015 | 13:40
Од српске “бананице” зарада Загребу

Коначни подаци о реалној штети компанија, насталој због робног застоја, како кажу у ПКС, биће ускоро познати јавности.

Упркос царинској деблокади Србије и Хрватске, тензије између две земље и даље расту и могле би кулминирати са приближавањем избори код наших суседа.

И мада Хрватска послују са више од 150 активних фирми у Србији, а наших свега неколико на тамошњем тржишту, поново се политика меша у бизнис.

"Агрокор", "Нексе група", "Агрофруктус", "Кончар", "Атлантик група", "Идеја", "Меркатор" спадају међу највеће извознике у Србију... Оне, као и и многе друге хрватске компаније које послују у Србији, нашле су се прошле седмице у "небраном грожђу" због царинског рата између две земље.

Укупна вредност извоза из Хрватске у Србију на годишњем нивоу износи око 500 милиона евра, а само од почетка ове године, извоз Хрватске на српско тржиште порастао је за 12,6 одсто. Управо због тих бројки, хрватски привредници претходних дана захтевали су да се што пре нормализује робни промет према Србији, да не дође до већих последица.

Такве притиске хрватски премијер сматра сопственим а не државним интересима. Како је он рекао, "удружења и некакви ситни приватни интереси, који се понашају као да не живе у Хрватској и као да је најважније њихових 10.000 или 50.000 евра, које су изгубили данас, али ће их надокнадити већ сутра, не понашају се као лојални грађани земље".

Како се ових дана чуло у Загребу, то нису хрватске, већ српске фирме, које у Србији плаћају порез, запошљавају домаћу радну снагу, а само су власници из Хрватске.

При томе се заборавља да су традиционални српски брендови од "Штаркове" "бананице", уља "дијамант", преко "Фрикома", "гранд кафе", па и по рекламама упамћене "бонито кафе"... у хрватским рукама, и да није било неког притиска у нашој јавности, нити бојкота робе, што се дешавало у обрнутом смеру.

Грађани Србије купују ту робу, али зарада иде у Загреб, одакле су власници тих брендова.

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

ЛЛЛ

29.09.2015 13:36

ДРАГИ МОЈИ СРБИ БОЈКОТУЈТЕ ХРВАТСКЕ ПРОИЗВОДЕ! ОНИ СУ ТАКО РАДИЛИ ПРИЈЕ 30 ГОДИНА. ТО ЈЕ ЛИЧНО ИСКУСТВО У ЗАГРЕБУ. ВРИЈЕМЕ ЈЕ ДА СЕ И МИ ОПАМЕТИМО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србин

29.09.2015 15:16

ЛЛЛ потпуно се слазем са тобом. Треба бојкотовати све хр производе. Ја вец дузе вријеме ниста од њих не узимам

Name

Горан

30.09.2015 01:22

Значи Хрвати се богате! Срби дозволили и шта ћемо сад ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ранко75

30.09.2015 09:11

Бојкот робе из "лијепе њихове", јер "варвари" и не треба да буду њихови потрошачи

ОДГОВОРИТЕ