Путин и Обама, 90 минута у Њујорку

Председници Русије и САД Владимир Путин и Барак Обама састали су се на маргинама Генералне скупштине УН у Њујорку. Путин је рекао да је разговор био конструктиван и изненађујуће искрен.

Свијет 29.09.2015 | 08:31
Путин и Обама, 90 минута у Њујорку

Било је предвиђено да састанак траје највише 55 минута, међутим двојица председника су разговарала сат и по. Након састанка, Владимир Путин се обратио новинарима.

"Данашњи разговор је био веома конструктиван, практичан и изненађујуће искрен", навео је руски председник, преноси Раша тудеј.

Указао је да је било речи о много заједничких позиција али је истакао да постоје разлике.

"Заправо, разлике су већ познате и нема потребе понављати их", рекао је Путин.

Признао је да односи између Москве и Вашингтона тренутно нису на високом нивоу, али је нагласио да везе између две земље нису ослабиле због руске иницијативе, него због "позиције америчких партнера".

Говорећи о ситуацији у Срији, Путин је рекао да Русија разматра како да додатно помогне сиријској војсци, али је искључио могућност да Русија учествује у копненим операцијама, пренела је агенција АФП.

Навео је и да би Русија можда била вољна да се прикључи ваздушним нападима на Исламску државу али је истакао да би ти напади морали да буду подржани у УН.

Асошијетед прес се позива на америчког званичника и наводи да су се два председника сагласила да се разговара о политичкој транзицији у Сирији, али је остало отворено питање о судбини сиријског председника Башара ел Асада.

Америчка агенција преноси да је Обама поновио Путину став да не може бити стабилности у Сирији док Асад има моћ. Путин је одговорио да би требало подржати Асада, јер његова војска има највеће шансе да порази Исламску државу.

Пре састанка, Путин и Обама су се протоколарно руковали и фотографисали. Раније су обојица председника учествовала у дебати током Генералне скупштине УН.

Амерички председник Барак Обама изјавио је да заједно са Русијом и Ираном раде на превазилажењу кризе у Сирији, али је поновио да будуће решење не може да значи повратак на предратни "статус кво", односно власт Башара ел Асада.

Владимир Путин је оценио да је сарадња са терористима на Блиском истоку довела до оружаних сукоба и да је несарадња са сиријским председником Башаром ел Асадом велика грешка, јер је он борац против тероризма.

Извор: РТС

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Питам се питам се

29.09.2015 07:38

А какве везе са овим има Милорад молићу лијепо?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Има

29.09.2015 09:52

Он само посматра а ова двојица су питала њега да се састану

Name

Српüска Дубница И Потомци,

29.09.2015 07:45

Само Брат Путин Смије Да одрзи Лекцију Ратним Разарацима Алијансе Нато Зликовцима које Предводи Америка И Запад, Браво Преседнице Царске Русије И И Велике Србије Која је Такодје Оцитала Лекцију Орлу Који је Пао Куцни Лубимац милановица је Пао Нема снаге Да се опорави, Готов је Губи Изборе СТО Посто!

ОДГОВОРИТЕ
Name

млада босна

29.09.2015 09:50

Мислис да ХДЗ у Хрватској на власти да це доприњет бољем стању Срба!!

Name

когде

29.09.2015 07:54

Има и те како. Сад це премијерка да се огласи са анализом стања на свјетској сцени.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

29.09.2015 09:54

Ахаха,сад це она објаснити и путину и обами у цему је Проблем а Нико је не ферма ни 2%.. Јој громе пукни из ведра неба ко нас води !!!

Name

Михаило Микић

29.09.2015 12:57

Тешко оним народима којима свјетски моћници одређују судбину! То су робови а не слободни људи!

ОДГОВОРИТЕ