Putin i Obama, 90 minuta u Njujorku

Predsednici Rusije i SAD Vladimir Putin i Barak Obama sastali su se na marginama Generalne skupštine UN u Njujorku. Putin je rekao da je razgovor bio konstruktivan i iznenađujuće iskren.

Svijet 29.09.2015 | 08:31
Putin i Obama, 90 minuta u Njujorku

Bilo je predviđeno da sastanak traje najviše 55 minuta, međutim dvojica predsednika su razgovarala sat i po. Nakon sastanka, Vladimir Putin se obratio novinarima.

"Današnji razgovor je bio veoma konstruktivan, praktičan i iznenađujuće iskren", naveo je ruski predsednik, prenosi Raša tudej.

Ukazao je da je bilo reči o mnogo zajedničkih pozicija ali je istakao da postoje razlike.

"Zapravo, razlike su već poznate i nema potrebe ponavljati ih", rekao je Putin.

Priznao je da odnosi između Moskve i Vašingtona trenutno nisu na visokom nivou, ali je naglasio da veze između dve zemlje nisu oslabile zbog ruske inicijative, nego zbog "pozicije američkih partnera".

Govoreći o situaciji u Sriji, Putin je rekao da Rusija razmatra kako da dodatno pomogne sirijskoj vojsci, ali je isključio mogućnost da Rusija učestvuje u kopnenim operacijama, prenela je agencija AFP.

Naveo je i da bi Rusija možda bila voljna da se priključi vazdušnim napadima na Islamsku državu ali je istakao da bi ti napadi morali da budu podržani u UN.

Asošijeted pres se poziva na američkog zvaničnika i navodi da su se dva predsednika saglasila da se razgovara o političkoj tranziciji u Siriji, ali je ostalo otvoreno pitanje o sudbini sirijskog predsednika Bašara el Asada.

Američka agencija prenosi da je Obama ponovio Putinu stav da ne može biti stabilnosti u Siriji dok Asad ima moć. Putin je odgovorio da bi trebalo podržati Asada, jer njegova vojska ima najveće šanse da porazi Islamsku državu.

Pre sastanka, Putin i Obama su se protokolarno rukovali i fotografisali. Ranije su obojica predsednika učestvovala u debati tokom Generalne skupštine UN.

Američki predsednik Barak Obama izjavio je da zajedno sa Rusijom i Iranom rade na prevazilaženju krize u Siriji, ali je ponovio da buduće rešenje ne može da znači povratak na predratni "status kvo", odnosno vlast Bašara el Asada.

Vladimir Putin je ocenio da je saradnja sa teroristima na Bliskom istoku dovela do oružanih sukoba i da je nesaradnja sa sirijskim predsednikom Bašarom el Asadom velika greška, jer je on borac protiv terorizma.

Izvor: RTS

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Pitam se pitam se

29.09.2015 07:38

A kakve veze sa ovim ima Milorad moliću lijepo?

ODGOVORITE
Name

Ima

29.09.2015 09:52

On samo posmatra a ova dvojica su pitala njega da se sastanu

Name

Srpüska Dubnica I Potomci,

29.09.2015 07:45

Samo Brat Putin Smije Da odrzi Lekciju Ratnim Razaracima Alijanse Nato Zlikovcima koje Predvodi Amerika I Zapad, Bravo Presednice Carske Rusije I I Velike Srbije Koja je Takodje Ocitala Lekciju Orlu Koji je Pao Kucni Lubimac milanovica je Pao Nema snage Da se oporavi, Gotov je Gubi Izbore STO Posto!

ODGOVORITE
Name

mlada bosna

29.09.2015 09:50

Mislis da HDZ u Hrvatskoj na vlasti da ce doprinjet boljem stanju Srba!!

Name

kogde

29.09.2015 07:54

Ima i te kako. Sad ce premijerka da se oglasi sa analizom stanja na svjetskoj sceni.

ODGOVORITE
Name

re

29.09.2015 09:54

Ahaha,sad ce ona objasniti i putinu i obami u cemu je Problem a Niko je ne ferma ni 2%.. Joj grome pukni iz vedra neba ko nas vodi !!!

Name

Михаило Микић

29.09.2015 12:57

Тешко оним народима којима свјетски моћници одређују судбину! То су робови а не слободни људи!

ODGOVORITE