Занијер: Будућност Европе неизвјесна

Генерални секретар ОЕБС, о српском председавању и последицама мигрантске кризе: Србија успешно одолевала огромним притисцима и Истока и Запада.

Свијет 29.09.2015 | 07:20
Занијер: Будућност Европе неизвјесна

Председавање Србије ОЕБС током ове године било је одлично. Србија је била поштен посредник, упркос огромним притисцима са обе стране. Србија се стално налази у центру очекивања и Истока и Запада, с обзиром на добре везе с Русијом и јаке европске аспирације.

Али, успели сте да кормиларите проблемима без угрожавања сопствених и било којих од кључних принципа ОЕБС - каже за генерални секретар ове организације Ламберто Занијер.

Србија се опет нашла између "чекића и наковња" у мигрантској кризи. Сматрате ли да је ЕУ пала на овом испиту?

Могу да кажем да је пропуштена шанса да се адекватно реагује на мигрантску кризу пре него што је букнула у Европи и да је сад потребно заједничко решење како би се она превазишла.

Турска се пре годину и по обратила ОЕБС због великог броја миграната из Сирије и тражила подршку, али су тад неке земље чланице сматрале да то није проблем за нас.

Западни Балкан је и даље "ровит", може ли ова криза додатно да поремети односе међу суседима и погорша безбедносну ситуацију?

Дешавања у Украјини и мигрантска криза показују да се цела Европа суочава са озбиљним безбедносним изазовима. Ту је и пораст екстремизма и тероризма.

Стабилност, помирење на Балкану је изузетно важно. ОЕБС има могућности да помогне у мигрантској кризи кад државе чланице донесу одлуку о томе на који начин ће се реаговати.

Понашање појединих земаља у односу према избеглицама нарушило је неке од основних принципа ЕУ...

Све институције ЕУ сада морају да се прилагоде ситуацији. То ради и ОЕБС, прилагођавамо се ситуацији. Неке ствари које је Европа развила засноване су на проценама окружења које је другачије од данашњег.

На пример, "шенген" је установљен када слобода кретања није потенцијално дестабилизовала појединачно ЕУ земље. Сада видимо мере које иду у другачијем правцу.

Како видите будућност ЕУ?

Око мигрантске кризе траје дебата чији су закључци још неизвесни. Постоји неизвесност са којом се Европа, генерално, суочава. А та неизвесност може утицати на поједине кораке који буду доношени наредних година.

Извор: Новости

Коментари / 0

Оставите коментар