Zanijer: Budućnost Evrope neizvjesna

Generalni sekretar OEBS, o srpskom predsedavanju i posledicama migrantske krize: Srbija uspešno odolevala ogromnim pritiscima i Istoka i Zapada.

Svijet 29.09.2015 | 07:20
Zanijer: Budućnost Evrope neizvjesna

Predsedavanje Srbije OEBS tokom ove godine bilo je odlično. Srbija je bila pošten posrednik, uprkos ogromnim pritiscima sa obe strane. Srbija se stalno nalazi u centru očekivanja i Istoka i Zapada, s obzirom na dobre veze s Rusijom i jake evropske aspiracije.

Ali, uspeli ste da kormilarite problemima bez ugrožavanja sopstvenih i bilo kojih od ključnih principa OEBS - kaže za generalni sekretar ove organizacije Lamberto Zanijer.

Srbija se opet našla između "čekića i nakovnja" u migrantskoj krizi. Smatrate li da je EU pala na ovom ispitu?

Mogu da kažem da je propuštena šansa da se adekvatno reaguje na migrantsku krizu pre nego što je buknula u Evropi i da je sad potrebno zajedničko rešenje kako bi se ona prevazišla.

Turska se pre godinu i po obratila OEBS zbog velikog broja migranata iz Sirije i tražila podršku, ali su tad neke zemlje članice smatrale da to nije problem za nas.

Zapadni Balkan je i dalje "rovit", može li ova kriza dodatno da poremeti odnose među susedima i pogorša bezbednosnu situaciju?

Dešavanja u Ukrajini i migrantska kriza pokazuju da se cela Evropa suočava sa ozbiljnim bezbednosnim izazovima. Tu je i porast ekstremizma i terorizma.

Stabilnost, pomirenje na Balkanu je izuzetno važno. OEBS ima mogućnosti da pomogne u migrantskoj krizi kad države članice donesu odluku o tome na koji način će se reagovati.

Ponašanje pojedinih zemalja u odnosu prema izbeglicama narušilo je neke od osnovnih principa EU...

Sve institucije EU sada moraju da se prilagode situaciji. To radi i OEBS, prilagođavamo se situaciji. Neke stvari koje je Evropa razvila zasnovane su na procenama okruženja koje je drugačije od današnjeg.

Na primer, "šengen" je ustanovljen kada sloboda kretanja nije potencijalno destabilizovala pojedinačno EU zemlje. Sada vidimo mere koje idu u drugačijem pravcu.

Kako vidite budućnost EU?

Oko migrantske krize traje debata čiji su zaključci još neizvesni. Postoji neizvesnost sa kojom se Evropa, generalno, suočava. A ta neizvesnost može uticati na pojedine korake koji budu donošeni narednih godina.

Izvor: Novosti

Komentari / 0

Ostavite komentar