20 година од убиства Срба из села Вариводе

Данас се навршава 20 година од убиства девет мештана српске националности у селу Вариводе у општини Книн, а организација "Веритас" је саопштила да за тај злочин у Хрватској до сада нико није оптужен.

Регион 28.09.2015 | 07:50
20 година од убиства Срба из села Вариводе

"Веритас" наводи да је 28. септембра 1995. године, готово два месеца по завршетку "Олује", у селу Вариводе убијено девет мештана српске националности, просечне старости 69 година, а месец дана раније у суседном селу Гошић седам мештана српске националности, чија је просечна старост била 70 година.

"Сви убијени у оба села били су цивили, а у тим селима ни у време рата ни у време убистава није било никаквих ратних активности. Остали су зато што нису хтели да напусте своја огњишта и што су поверовали Туђмановим позивима да свима који нису ''окрвавили руке'' гарантује имовинску и особну сугурност", наводи "Веритас". 

Њихова тела су пролећа 2001. године ексхумирали хашки истражиоци, а породице су их идентификовале 2002. у Загребу.

Жупанијско државно тужилаштво у Задру је 1996. године подигло оптужницу против шесторице бивших хрватских војника због кривичног дела убиства из користољубља, али су они ослобођени у недостатку доказа.

Врховни суд Хрватске је укинуо првостепену пресуду и случај вратио на поновно суђење, током којег је заступник оптужнице одустао, јер је"недвосмислено утврђено да они нису могли да почине те злочине", а том приликом је најавио да ће бити спроведена нова истрага, каже се у саопштењу "Веритаса".

По "Веритасовим" сазнањима, за овај злочин у Хрватској до сада нико други није оптужен.

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

лчлч

28.09.2015 06:31

Прочитао сам сада коментар особе која се потписује са бн о Дураковићу и Сребреници и дошао сам до закључка да он или она подржава овакве злочине и да је ово нормално!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мики

28.09.2015 07:08

Само ненормални могу подржавати злочине

ОДГОВОРИТЕ