20 godina od ubistva Srba iz sela Varivode

Danas se navršava 20 godina od ubistva devet meštana srpske nacionalnosti u selu Varivode u opštini Knin, a organizacija "Veritas" je saopštila da za taj zločin u Hrvatskoj do sada niko nije optužen.

Region 28.09.2015 | 07:50
20 godina od ubistva Srba iz sela Varivode

"Veritas" navodi da je 28. septembra 1995. godine, gotovo dva meseca po završetku "Oluje", u selu Varivode ubijeno devet meštana srpske nacionalnosti, prosečne starosti 69 godina, a mesec dana ranije u susednom selu Gošić sedam meštana srpske nacionalnosti, čija je prosečna starost bila 70 godina.

"Svi ubijeni u oba sela bili su civili, a u tim selima ni u vreme rata ni u vreme ubistava nije bilo nikakvih ratnih aktivnosti. Ostali su zato što nisu hteli da napuste svoja ognjišta i što su poverovali Tuđmanovim pozivima da svima koji nisu ''okrvavili ruke'' garantuje imovinsku i osobnu sugurnost", navodi "Veritas". 

Njihova tela su proleća 2001. godine ekshumirali haški istražioci, a porodice su ih identifikovale 2002. u Zagrebu.

Županijsko državno tužilaštvo u Zadru je 1996. godine podiglo optužnicu protiv šestorice bivših hrvatskih vojnika zbog krivičnog dela ubistva iz koristoljublja, ali su oni oslobođeni u nedostatku dokaza.

Vrhovni sud Hrvatske je ukinuo prvostepenu presudu i slučaj vratio na ponovno suđenje, tokom kojeg je zastupnik optužnice odustao, jer je"nedvosmisleno utvrđeno da oni nisu mogli da počine te zločine", a tom prilikom je najavio da će biti sprovedena nova istraga, kaže se u saopštenju "Veritasa".

Po "Veritasovim" saznanjima, za ovaj zločin u Hrvatskoj do sada niko drugi nije optužen.

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

lčlč

28.09.2015 06:31

Pročitao sam sada komentar osobe koja se potpisuje sa bn o Durakoviću i Srebrenici i došao sam do zaključka da on ili ona podržava ovakve zločine i da je ovo normalno!

ODGOVORITE
Name

Miki

28.09.2015 07:08

Samo nenormalni mogu podržavati zločine

ODGOVORITE