Тренутак одлуке или остајемо таоци ДПС

Протест почиње данас у 18 часова на платоу испред Скупштине Црне Горе где ће се одржати велики протестни митинг против крађа на изборима и процитати наши политички захтеви, рекао је Небојша Медојевић

Регион 27.09.2015 | 14:04
Тренутак одлуке или остајемо таоци ДПС

Циљ протеста је успостављање техничке Владе како би се омогућили први демократски, фер и демократски избори. Дошао је тренутак одлуке, или це се грађани Црне Горе изборити за слободу, безбедност, радна места, бољи живот за себе и своју децу или це остати талац удбаско-мафијашке организације ДПС-а каже Небојша Медојевић председник Покрета за промене и члан председниства Демократског Фронта.
 
Какав је сценарио, када почиње протест, у колико сати и где?

- Протести почињу у недељу 27.09 у 18 часова на платоу испред Скупштине Црне Горе где ће се одржати велики протестни митинг против крађа на изборима и прочитати наши политички захтеви. Након заврштека митинга активисти ДФ ће раширити шаторе и окупирати читав плато и булевар. Остаћемо на протестима до испуњења наших захтева. Наши захтеви су легитимни, демократски, свима разумљиви, а то је формирање Прелазне Владе за припрему првих фер и демократских избора у историји Црне Горе. Очекујемо велики одзив грађана , а да то очекује и режим најбоље показује нервоза директора полиције, режимских медија и прорежимских аналитичара који данима покушавају да кампањом страха смање масовни одзив грађана. Протести ће бити мирни, ненаислни, али упорни и одлучни.

Колико це коштати протести, имате ли процену, колико сте до сада новца уложили и одакле вам?

- Трошкови протеста ће зависити од дужине трајања. Ми процењујемо да неће коштати више од 50.000 евра, а средства су обезбедили чланови ДФ, а покренули смо и први пут у Европи Цроwдфундинг модел донирања од самих грађана, где очекујемо да ћемо макар половину ових трошкова покрити донацијама самих грађана и наше дијаспоре.

Ови протести ће бити прави прмјер демократски фианансираја политичких протеста јер ће их, у значајној мјери, фианансирати грађани. За ту сврху смо подигли посебан сајт www.слободатрази.ме преко којег ће се моћи и да донирају, али и интерактивно да прате протесте.

Када пошаљете захтеве шта даље, остајете или се разилазите?

Након завршетка митинга, активисти ДФ це раширити шаторе и остати на том платоу и булевару до испуњења наших захтева који су фундаметално демократски легитимни а политички систем и виштераначје у ЦГ немају никаквог смисла, ако се избори брутално краду и ако се на њима не исказује слободна воља грађана.

Зато немамо намеру да попустимо, јер се не боримо за своје мандате, функције, привилегије. Боримо се за слободу и демократију и фер изборе на којима це грађани слободно бирати своју власт.

Ако Влада буде игнорисала захтеве, да ли ћете предузети неке друге мере?

- Искуства сличних метода борбе у другим тоталитарним државама су показала да је успех загарантован само ако су опозиција и народ довољно одлучни и упорни. Остајемо испред скупштине све док се не испуне наши циљеви, а очекујемо да ће наша упорна борба за праведне циљеве, направити додатни притисак и на режим, али и да ће се међународни фактор укључити у решавање ове дубоке политичке кризе у земљи. Истрајни протести ће бити притисак и на друге коалционе партије ДПС које ће морати такође заузети свој став о непоходности решења политичке кризе и стварања услова за фер изборе.

Колико це трајати протести по вашој процени?

- Тешко је то проценити. Зависи од мноштва фактора, али нас то не забрињава. Сутра почиње политичка побуна против систематске крађе избора, за шта имамо упоришта и у извештајима ЕК за 2013 и 2014, извештајима Стејт Департмента и очекујемо да ће се створити политичка атмосфера да се криза мора решавати мриним и политичким путем. А то знаци отварањем дијалога о условима за одрзавање првих фер и демократских избора и формирање Прелазне Владе.

Зашто протести у овом моменту, зашто баш сада?

- Следећа година је изборна и ДФ је чврсто одлучио да спречи Ђукановицев режим да нас полако увуче у нови изборни процес по старим уходаним механизмима крађе. Ново изборно законодаство које предвиђа електронску идентификацију гласача јос није имплементирано, бирачки спискови су пуни фантомских бирача, државни ресурси и службе се јос бруталније корсте против опозиције, политичка корупција есклаира.

Сваки дан се хапсе бивши и актуелни градоначленици и високи функциоенри ДПС због пљачкања државне имове у милионским износима. Влада нема већину у Парламенту. Коалција ДПС и СДП не функционише. Све иснтитуције политичког система су нелегитимне.

Власт у Херцег Новом и Будви се формирала вирталном и јавном политичком куповином одборника . ДФ је планирао протесте за прошлу годину после преваре СДП и ПОЗИТИВНЕ након избора у Подгорици, где су опет на превару подрзали ДПС који није имао већину. Сада су се стекли сви политички услови и право је време за бунт.

Како објашњавате то да су се скоро све остале опозиционе странке одлучиле да се не учествују на протестима. Да ли вас је то поколебало и разочарало?

Све опозиционе партије су већ 2014 прихватиле основне ставове ДФ-да се избори брутално и системски краду и да треба формирати Прелазну Владу и спровести нужне рефроме изборног система и законодавства да би се организовали први фер избори.

Разликујемо се у методу борбе. Они и даље верују институцијама које су све корумпиране и под контролом ДПС и стално чекају да СДП напусти коалцију. Ни једно ни  друго се годинама не дешава и ДФ је одлучио да предузме конкретан проактивни корак и да се за фер и поштене изборе бори на улици протестима.

Уосталом, то је и традиција свих посткомунистичких земаља када су пре четрвт века рушили комунизам. Ниједан диктатор неће сам дати слободне изборе на којима це изгубити власт. Увек је потербна борба и помоћ грађана.

Зашто се ови протести стављају у контекст анти НАТО кампање?

- Режим нема одговор на наше политичке ставове. Сви у Бриселу и Вашигтону знају да се избори у ЦГ краду систематски и да су захтеви опозиције легитимни, демократски и свима на западу разумљиви.

Кад већ немају никакав озбиљан политички аргумент онда покушавају да спинују да су ово анти НАТО протести. ПзП је чланица ДФ која се залаже да ЦГ буде чланица НАТО, али да то грађани одлуче на рефренедуму. Режим покушава да мобилише своје посустале чланове, активисте, али афера са хапшењима у Будви и Бару је произвела прави хаос и пад морала међу члановима ДПС.

Сукоби између криминалних кланова, али и измедју зараћених шверцреско-безбедносних-политчких картела у ДПС ескалирају. Терористички напади, ликвидације су свакодневна појава. Систем се урушава и режим покушава да поново подигне тензије међу гладним становништвом и користи се најосљетљивијим темама, као сто је вера и НАТО.

Ипак, људи су толико осиромашили, а и постало им је јасно да је њихово сиромаштво последица корупције и пљачке од стране ДПС, да ове провокације режима нису наишле на очекиван пријем. Сада је на дневном реду демократија и слобода, фер избори, а питање НАТО је демократско и политичко питање и решаваће га нека нова демократска власт демократски и уз рефрендум.

Како странци гледају на ове протесте, да ли они разумеју ста желите да урадите?

Имао сам састанак са више високих дипломата најмоћнијих западних сила и добио јасан одговор. Протести су за њих легитимни, демократски модел политичке борбе. Имамо исти став да они терба да буду мирни и ненаслни, а да се отворена политичка питања и политичка криза решава дијалогом власти и опозиције и политичким и демократским средствима.

Фер избори и Прелазна Влада су управо политичка средства за излазак из кризе и ту нема никаквих озбиљнијих спорења са медјунардним фактором.

Да ли ће протести бити демократски или постоји и други сценарио?

ДФ органзује мирне протесте тамо долазимо са својим породицама. Наси захтеви су кристално јасни и за њих имамо необориву аргументацију. ДФ неће органзиовати никаве инциденте нити напад на полицију.ДФ ће заједно са полицијом одржавати ред и мир на протестима. Само режим, УДБА и њихове криминалне групе могу изазвати инциденте, али све ћемо снимити и наша редарска служба це бити спремна да реагује.

На могуће провокације смо упозорили и Амбасаде неких важних земаља и надам се да се резим неће играти са ватром и силом покушавати да ратсури мирне протесте. И ако то уради, ми ћемо се вратити још одлучнији и упорнији.

Ако одзив не буде у складу са вашим очекивањима, шта даље, хоћете ли окончати политичку каријеру?

- Ово није броба за мандате, рејтинге партија, па се не могу постављати питања политичке одговорности за неку политику. Сви смо у ДФ јединстевни око ове политике и не видимо могућност да она не успе. У сваком случају увек се може отворити питање и поверења и одговорности и за то постоје одговарајуће статутарне процедуре.

Опште је уверење да је опозиција вечити кандидат за партнера ДПС-а ?

- У опозицији увијек постоје или партије основане од УДБЕ или појединци који желе да наплате своје позиције. ДФ је јеидна антисистемска опозиција која се бори против тоталитарног сиетма и за његову политичку тарнсформацију у демократски поредак. На првим фер и демократским слободним изборима грађани ће својим избором прочистити политичку сцену и доћи ће до суштинских промена.

ДФ је представио "Уговор о новом почетку" који свим грађанима нуди отпис дугова за струју, воду, комуналије, да ли је он нереалан?

- ДФ већ годинама уакзује да је огроман број грађана ЦГ који се због политике режима налазе у стању екстремног сиромаштва и не могу да плаћају своје рачуне за струју, воду, порезе, због губитка посла, стечајева, ниских плата, незапослености. Ми смо понудли грађанима Црне Горе који су жртве политике овог режима да ћемо им јендократно отписати дугове за струју за примарне објекте становања, рачуне за комуналије и порезе на непокртености као знак солидраности нове власти са онима који су уведени у зону екстремног сиромаштва.

Ценимо да је то историјска обавеза једне посттотаитарне власти која терба својим конкретним одлукама да покуса, макар да мало обештети ове људе који су, дошли у стање дужницког ропства и који дугују новац за струју, комуналије и порезе јер су морали да бирају између прехрањивања своје деце и плацања рачуна. Сматрамо то нашом обавезом и једном од мера за нови поцетак након 27 година вадавине корупиране елите из ДПС.

Извор: Неwсwеек.Србија

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

реално

27.09.2015 12:23

Изгледа да би од Црногораца могло нешто бити!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мали

27.09.2015 12:25

И ти си лопов само на мањем степену хоцес да напрједујес!

ОДГОВОРИТЕ
Name

нн

27.09.2015 12:34

Браво !

Name

Сјеверњак/Ирвас

27.09.2015 12:55

Овако нас, који смо поријеклом сјеверно од ДПС, зову годинама. Да ли ће дати Бог да народ истраје овај пут и да се спријечи даље расрбљавање Српске Црне Горе које је најгоре у њеној историји.Сада је тренутак и да се спријечи да се НАТО лоцира између Срба, засто то јасно не рећи. О курупцији, криминалу, непотизму и насиљу свакојаке врсте све је вец рецено.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мрка капа

27.09.2015 13:05

Скинути са власти И подици оптузнице за ..па нема за ста не подици...све сто неваља су радили..Сво зло свијета су сјатили око себе !

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЛЛЛ

27.09.2015 13:29

БРАВО ЦРНОГОРЦИ! ГДЈЕ СТЕ БИЛИ ДО САДА? СРЕЋНО ВАМ И РЕШАВАЈТЕ СЕ КОМУНИСТИЧКЕ АЖДАЈЕ МИЛА ЂУКАНОВИЋА. ТО ЈЕ СМЕЋЕ ОД ЧОВЈЕКА. ВЛАДА У СВИМ СИСТЕМИМА. УВЕДЕ ВАМ НОВИ ЈЕЗИК И ОДВОЈИ ВАС ОД СРБА. ОВО ВАМ ЈЕ ЗАДЊИ ТРЕНУТАК ЈЕР ВАС У ПРОТИВНОМ НЕЋЕ БИТИ. МИЛО ЋЕ ВАС ПРЕДАТИ ШИПТАРИМА И ОНДА ВАС ВИШЕ ДЕФИНИТИВНО НЕМА. МИЛО + МИЛЕ = РОНХИЛ

ОДГОВОРИТЕ