Брисел покреће истрагу против Милановића

ЕУ наложила да се спроведе хитна истрага због хрватског затварања граница јер су наши суседи прекршили ССП, поручила Федерика Могерини. Зоран Милановић, после прекора комесара Јоханеса Хана, подвио реп и јуче отворио гранични прелаз са Србијом.

Регион 26.09.2015 | 20:00
Брисел покреће истрагу против Милановића

Јоханес Хан, европски комесар за проширење, изричито је јуче поручио хрватском премијеру Зорану Милановићу да ЕУ нема о чему с њим да преговара, те да Хрвати морају хитно да отворе границу.

А на рачун Милановића стигао је јуче још један хладан туш, и то директно из седишта Европске комисије, која је најавила истрагу због кршења Споразума о стабилизацији и придруживању.

Хрватски премијер је подвио реп и јуче отворио границу са Србијом.

Хан је, иначе, на јучерашњој заједничкој конференцији за новинаре с премијером Србије Александром Вучићем, с којим је раније јуче обишао прихватни центар за мигранте у Шиду, рекао да не жели да крије да је веома забринут због ситуације на српско-хрватској граници.

Мислим да ту нема о чему да се преговара. Проблем се може решити једино подизањем блокаде. Тачно је да је у шенгенској зони могуће увести одређене привремене контроле граница, али те мере морају бити умерене и сразмерне. Мере хрватске владе нису пропорционалне, него дискриминаторне - нагласио је Хан.

Говорећи о непримереним изјавама хрватског премијера Зорана Милановића да су Срби варвари, известилац каже да му се не свиђа такав начин говора.

Не свиђа ми се ни приватно, а тако нешто посебно не подржавам на државничком нивоу. Зато тражим од свих да разоружају свој говор.

Мислим да је то неприхватљив језик између припадника народа, а нарочито држава - нагласио је Хан, додајући да не може само једна земља да сноси терет и да буде жртва само зато што је земља транзита.

Нисте сами, ви сте Европљани и треба заједно да радимо. Не треба да подижемо нове границе - закључио је Хан.

Маја Коцијанчич, портпаролка високе представнице ЕУ за спољну политику Федерике Могерини, изјавила је да је у седиште ЕК стигло писмо премијера Србије и да ће Европска комисија спровести истрагу о томе да ли је било кршења ССП.

Наше прве процене кажу да постоје озбиљни проблеми у вези са усклађеношћу одлуке хрватске владе са ССП. Висока представница јуче је разговарала телефоном с Милановићем и подсетила га да је пре два дана јавно позвала Србију и Хрватску да што пре реше несугласице како би се проток робе наставио - истакла је Коцијанчичева.

Чини се да је Милановић после упозорења које је добио из Брисела подвио реп, па је на званичном Твитер профилу владе написано да је могуће отварање граничних прелаза већ данас.

Премије Александар Вучић поздравио је потез Хрвата.

Ово је добра вест не само за Србију већ и за цео регион - рекао је Вучић, притом негирајући да је имао тајне састанке с Милановићем.

Били бисмо веома захвални, скинули бисмо капу, само да нас пусте на миру да можемо нормално да се крећемо, да радимо. Србија није прекршила ниједан закон нити норму.

Захвалан сам што су сви у Европи, без обзира на то што Србија није чланица ЕУ, тражили да се поштују европски закони. То је добро за Србију. То нас охрабрује на европском путу - закључио је Вучић.

Извор: Курир

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

тамо амо

26.09.2015 20:31

У року двије године, избацице Хрватску из ЕУ.у

ОДГОВОРИТЕ
Name

Не верујем

27.09.2015 03:19

Мислим много пре

Name

xxx

27.09.2015 08:15

Не требају им усташе...видите да ни са једним комшијама нису у добрим односима

Name

сноуден

27.09.2015 08:22

Ако ако и треба европа неце дозволити расну и вјерску дискриминацију под својом капом она це се оградити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гаврило Принцип

27.09.2015 16:02

Драги Хрвати! Зашто не решавате питање избеглица? Они су резултат рата, кад сте слали побуњеницима хиљаде тона оружја у Сирију и Либију

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гаврило Принцип

27.09.2015 16:06

Коментар на горњу слику са Вучићем Бзззззззззз бууууумммммм!

ОДГОВОРИТЕ