Brisel pokreće istragu protiv Milanovića

EU naložila da se sprovede hitna istraga zbog hrvatskog zatvaranja granica jer su naši susedi prekršili SSP, poručila Federika Mogerini. Zoran Milanović, posle prekora komesara Johanesa Hana, podvio rep i juče otvorio granični prelaz sa Srbijom.

Region 26.09.2015 | 20:00
Brisel pokreće istragu protiv Milanovića

Johanes Han, evropski komesar za proširenje, izričito je juče poručio hrvatskom premijeru Zoranu Milanoviću da EU nema o čemu s njim da pregovara, te da Hrvati moraju hitno da otvore granicu.

A na račun Milanovića stigao je juče još jedan hladan tuš, i to direktno iz sedišta Evropske komisije, koja je najavila istragu zbog kršenja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Hrvatski premijer je podvio rep i juče otvorio granicu sa Srbijom.

Han je, inače, na jučerašnjoj zajedničkoj konferenciji za novinare s premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem, s kojim je ranije juče obišao prihvatni centar za migrante u Šidu, rekao da ne želi da krije da je veoma zabrinut zbog situacije na srpsko-hrvatskoj granici.

Mislim da tu nema o čemu da se pregovara. Problem se može rešiti jedino podizanjem blokade. Tačno je da je u šengenskoj zoni moguće uvesti određene privremene kontrole granica, ali te mere moraju biti umerene i srazmerne. Mere hrvatske vlade nisu proporcionalne, nego diskriminatorne - naglasio je Han.

Govoreći o neprimerenim izjavama hrvatskog premijera Zorana Milanovića da su Srbi varvari, izvestilac kaže da mu se ne sviđa takav način govora.

Ne sviđa mi se ni privatno, a tako nešto posebno ne podržavam na državničkom nivou. Zato tražim od svih da razoružaju svoj govor.

Mislim da je to neprihvatljiv jezik između pripadnika naroda, a naročito država - naglasio je Han, dodajući da ne može samo jedna zemlja da snosi teret i da bude žrtva samo zato što je zemlja tranzita.

Niste sami, vi ste Evropljani i treba zajedno da radimo. Ne treba da podižemo nove granice - zaključio je Han.

Maja Kocijančič, portparolka visoke predstavnice EU za spoljnu politiku Federike Mogerini, izjavila je da je u sedište EK stiglo pismo premijera Srbije i da će Evropska komisija sprovesti istragu o tome da li je bilo kršenja SSP.

Naše prve procene kažu da postoje ozbiljni problemi u vezi sa usklađenošću odluke hrvatske vlade sa SSP. Visoka predstavnica juče je razgovarala telefonom s Milanovićem i podsetila ga da je pre dva dana javno pozvala Srbiju i Hrvatsku da što pre reše nesuglasice kako bi se protok robe nastavio - istakla je Kocijančičeva.

Čini se da je Milanović posle upozorenja koje je dobio iz Brisela podvio rep, pa je na zvaničnom Tviter profilu vlade napisano da je moguće otvaranje graničnih prelaza već danas.

Premije Aleksandar Vučić pozdravio je potez Hrvata.

Ovo je dobra vest ne samo za Srbiju već i za ceo region - rekao je Vučić, pritom negirajući da je imao tajne sastanke s Milanovićem.

Bili bismo veoma zahvalni, skinuli bismo kapu, samo da nas puste na miru da možemo normalno da se krećemo, da radimo. Srbija nije prekršila nijedan zakon niti normu.

Zahvalan sam što su svi u Evropi, bez obzira na to što Srbija nije članica EU, tražili da se poštuju evropski zakoni. To je dobro za Srbiju. To nas ohrabruje na evropskom putu - zaključio je Vučić.

Izvor: Kurir

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

tamo amo

26.09.2015 20:31

U roku dvije godine, izbacice Hrvatsku iz EU.u

ODGOVORITE
Name

Ne verujem

27.09.2015 03:19

Mislim mnogo pre

Name

xxx

27.09.2015 08:15

Ne trebaju im ustaše...vidite da ni sa jednim komšijama nisu u dobrim odnosima

Name

snouden

27.09.2015 08:22

Ako ako i treba evropa nece dozvoliti rasnu i vjersku diskriminaciju pod svojom kapom ona ce se ograditi.

ODGOVORITE
Name

Gavrilo Princip

27.09.2015 16:02

Dragi Hrvati! Zašto ne rešavate pitanje izbeglica? Oni su rezultat rata, kad ste slali pobunjenicima hiljade tona oružja u Siriju i Libiju

ODGOVORITE
Name

Gavrilo Princip

27.09.2015 16:06

Komentar na gornju sliku sa Vučićem Bzzzzzzzzzz buuuuummmmmm!

ODGOVORITE