Обећану земљу потапа њен симбол

Извоз сатова из Швајцарске у Кину и Хонгконг, у овогодишњем августу, у односу на исти месец 2014, драстично је смањен, 38,5 одсто и 18,2 одсто, респективно.

Свијет 26.09.2015 | 17:00
Обећану земљу потапа њен симбол

Пад извоза швајцарских сатова у Азију, који се бележи од почетка године, настављен је и у августу, након што је у јулу према Кини потонуо 39,6 одсто, а према Хонгконгу, где је вредносно двоструко већи, 30,7 одсто, показују подаци Савезне управе царина, а преноси швајцарски лист 24 сата.

Како се наводи, тако слаб ниво извоза сатова у Азију (306 милиона франака у августу 2015) није забележен од августа 2010, када је Швајцарска у те две земље извезла ових производа у укупој вредности од 305 милиона франака.

Ипак, из Удружења швајцарске индустрије сатова напомињу да имају поверења у кинеско тржиште и да је нормално да после периода снажног раста долазе године стагнације.

Додају да више бриге изазива ситуација у Хонгконгу, где је смањен број кинеских туриста и где су цене престале да буду привлачне, будући да је хонгконкшки долар добио на вредности према кинеском јуану, који је овог лета девалвирао.

Из Управе царина даље наводе да се пад продаје у Азији одразио на укупни извоз сатова из Швајцарске, који је у августу опао 1,6 одсто на годишњем нивоу, након пада од 9,4 одсто у јулу.

У августу 2015.укупна вредност извоза сатова из Швајцарске износила је 1,47 милијарди евра, што је најслабији ниво од јануара 2012, када је тај извоз вредео 1,33 милијарде франака.

Новинар овог листа у осврту на статистичке податке пита се да ли извоз швајцарских сатова наставља да буде добар показатељ глобалне коњунктуре.

Опао је према Азији, континету који је овог лета претрпео последице девалвације јуана, и чија је привреда успорила, а берзански индекси потонули. Истовремено расте продаја швајцарских сатова у САД-у и Европи, два региона који показују знаке опоравка.

Извор: Б92

 

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Може бити

26.09.2015 19:46

Очигледно тамо људи знају колико је сати:-) .

ОДГОВОРИТЕ