Obećanu zemlju potapa njen simbol

Izvoz satova iz Švajcarske u Kinu i Hongkong, u ovogodišnjem avgustu, u odnosu na isti mesec 2014, drastično je smanjen, 38,5 odsto i 18,2 odsto, respektivno.

Svijet 26.09.2015 | 17:00
Obećanu zemlju potapa njen simbol

Pad izvoza švajcarskih satova u Aziju, koji se beleži od početka godine, nastavljen je i u avgustu, nakon što je u julu prema Kini potonuo 39,6 odsto, a prema Hongkongu, gde je vrednosno dvostruko veći, 30,7 odsto, pokazuju podaci Savezne uprave carina, a prenosi švajcarski list 24 sata.

Kako se navodi, tako slab nivo izvoza satova u Aziju (306 miliona franaka u avgustu 2015) nije zabeležen od avgusta 2010, kada je Švajcarska u te dve zemlje izvezla ovih proizvoda u ukupoj vrednosti od 305 miliona franaka.

Ipak, iz Udruženja švajcarske industrije satova napominju da imaju poverenja u kinesko tržište i da je normalno da posle perioda snažnog rasta dolaze godine stagnacije.

Dodaju da više brige izaziva situacija u Hongkongu, gde je smanjen broj kineskih turista i gde su cene prestale da budu privlačne, budući da je hongkonkški dolar dobio na vrednosti prema kineskom juanu, koji je ovog leta devalvirao.

Iz Uprave carina dalje navode da se pad prodaje u Aziji odrazio na ukupni izvoz satova iz Švajcarske, koji je u avgustu opao 1,6 odsto na godišnjem nivou, nakon pada od 9,4 odsto u julu.

U avgustu 2015.ukupna vrednost izvoza satova iz Švajcarske iznosila je 1,47 milijardi evra, što je najslabiji nivo od januara 2012, kada je taj izvoz vredeo 1,33 milijarde franaka.

Novinar ovog lista u osvrtu na statističke podatke pita se da li izvoz švajcarskih satova nastavlja da bude dobar pokazatelj globalne konjunkture.

Opao je prema Aziji, kontinetu koji je ovog leta pretrpeo posledice devalvacije juana, i čija je privreda usporila, a berzanski indeksi potonuli. Istovremeno raste prodaja švajcarskih satova u SAD-u i Evropi, dva regiona koji pokazuju znake oporavka.

Izvor: B92

 

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Може бити

26.09.2015 19:46

Очигледно тамо људи знају колико је сати:-) .

ODGOVORITE