Свјетски лидери усвојили план за бољи свијет

Свјетски лидери су у сједишту Уједињених нација у Њујорку усвојили нови 15-годишњи програм за рјешавање највећих проблема у свијету, од сиромаштва и неједнакости до загађења.

Свијет 26.09.2015 | 16:40
Свјетски лидери усвојили план за бољи свијет

Како наводи АП, иако је предложена агенда добила аплауз 150 шефова држава и влада по јучерашњем усвајању, тек предстоји тежак дио, а то је обезбјеђивање подршке и новца за постизање тих циљева и стварање бољег свијета.

Папа Фрањо, који се јуче обратио Генералној скупштини УН-а, такође је дао своју подршку документу за који је рекао да је "важан знак наде" у врло немирним временима за Блиски исток и у Африку.

У документу под насловом "Трансформисати свет: Агенда 2030 за одрживи развој" наводе се 17 циљева одрживог развоја и 169 специфичних циљева одрживог развоја.

Имплементација ових циљева очекује се да ће годишње коштати између 3,5 до пет хиљада милијарди и то до 2030. године.

Генерални секретар УН Бан Ки Мун изјавио је да је агенда "обједињује тежње свих људи за животе у миру, безбједности, достојанству и на здравој планети" и поручио да се "одмах морамо латити посла".

Неки од нових циљева Агенде 2030 су обезбјеђивање "здравог живота", квалитетног образовања, чисте воде, хигијенских услова, поузданих модерних видова енергије, као и безбједни градови за живот, смањење неједнакости међу земљама и промоција економског раста и ефикасног управљања.

Нова агенда наследиће Миленијумске циљеве развоја за период од 2000. до 2015. године.

Претходним планом се постигло да крајње сиромаштво и смртност дјеце падну за половину у односу на 1990. Међутим неједнакости у свијету су се продубиле.

У подсахарској Африци је свака четврта особа неухрањена, док се у свијету сваке године баце 1,3 милијарде тона хране и 57 милиона дјеце се не школује. Двије и по милијарде људи нема приступ санитарном чвору и 1,3 милијарде није прикључено на електричну мрежу.

Извор: Н1

 

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Брко

26.09.2015 17:55

Свјетски лидери, се понасају као дјеца када се играју змурке, све виде, али се играју као да не виде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

...

26.09.2015 18:17

...Урукаву имају кеца а понасају се као дјеца, главом све виде, а за дјела могу да се сиде...

Name

Гаврило Принцип

26.09.2015 21:42

Погледајте на YоуТубе Антихрист, незнам дали је истина или нека завера.

ОДГОВОРИТЕ