БиХ пријете санкције, хитно усагласити став

БиХ је све ближе увођењу санкција Енергетске заједнице ако до 16. октобра, када је у Тирани заказана министарска конференција земаља чланица, земља не буде имала усаглашен став по питању енергетике.

Босна и Херцеговина 26.09.2015 | 22:53
БиХ пријете санкције, хитно усагласити став

Мирко Шаровић, министар спољне трговине и економких односа БиХ, потврдио нам је у петак да је у четвртак послао писмо ентитетским министрима енергетике позивајући их на хитан састанак како би санкције биле избјегнуте.

"У Бечу је у сриједу одржан припремни састанак. Морам да кажем да санкције и даље висе у зраку, посебно оне које би се односиле на инвестиције у гасном сектору. Чиним напоре да до тога не дође", рекао нам је Шаровић.

Да су санкције стварно у игри, потврдила нам је и Барбора Појнер, портпарол ЕЗ-а. Наиме, рекла је да је Јанез Копач, директор ЕЗ-а, упозорио да је Европски савјет санкције већ подржао и да ће оне у Тирани бити усвојене.

"Санкције су предложене јер не постоји закон о гасу у којем би писало да надлежност енергетског регулатора припада Државној регулаторној агенцији за енергетику на државном нивоу", истакла је Појнерова. Нагласила је и да БиХ мора свој комплетан енергетски законски оквир прилагодити Трећем енергетском пакету ЕУ. Појнерова је такође рекла да је нереално очекивати да би овако комплексан посао могао бити завршен до конференције, али да постоји нада да се санкције избјегну.

"Санкције је могуће избјећи ако би Савјет министара у најкраћем року пружио чврсту намјеру за усвајање закона који би та овлаштења додијелио државном регулатору", рекла је она.

Петар Ђокић, министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске, потврдио је да је добио Шаровићево писмо и да је на њега истог дана одговорио, нагласивши спремност на разговоре још почетком седмице. Додао је да је Влада Српске и тражила од органа Савјета министара да уваже мишљење ентитета о питањима енергетике, с обзиром на то да, како је истакао, та област Дејтоном не припада нивоу БиХ.

"Савјет министара је сам себи дао овлаштења за цијели енергетски сектор, која објективно нема. Најбољи начин да избјегнемо те санкције је координација и заједнички рад. Тамо гдје иде господин Шаровић на састанке би поред њега требало да буду министри ФБиХ и Републике Српске за одређену област", рекао је Ђокић.

Он је рекао да је од Шаровића затражио да консултује и остала министарства у Влади Српске, јер се захтјеви Енергетске заједнице не односе само на енергетику, већ и на заштиту животне средине, урбанистичку област те економске односе.

Јуче због бајрамских празника нисмо успјели добити став Владе ФиХ. Слободан Пухалац, директор "Гас Реса", предузећа Владе Републике Српске које настоји у БиХ увести нове гасне руте из Русије, тврди да је Копач двије године водио лизинг кућу у Сарајеву, имплицирајући његову пристрасност. Он је изразио сумњу у увођење санкција, наводећи да је за њихово усвајање потребан консензус свих земаља у Тирани. Замјерио му је једностраност - Копач, тврди, не уважава уставну надлежност ентитета у области енергетике.

Уколико би санкције ипак биле усвојене, рекао је да би практична посљедица било отежавање приступа западним финансијским инвеститорима за енергетику и немогућност финансирања изградње далековода Бајина Башта - Вишеград - Пљевља.

"Штета би било ако се не одобре средстава за далековод, али се надамо да ће разум превладати. Копач и налогодавци би хтјели да руски гас, засада и дуго једини, у Републици Српској долази преко запада, а не с истока. Мислим да је побркао стране свијета и комерцијално-конкуренцијску логику. Мислимо да ће гас дочекати реална конкурентна рјешења и доћи с истока", рекао је Пухалац.

Извор: Независне

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Сбин

26.09.2015 09:28

Жао ми БиХ, ево суза ми крену...

ОДГОВОРИТЕ
Name

БиХ

26.09.2015 09:57

Лако је србоват ван исте. Хај мало србуј с нама у њој.

Name

србин

26.09.2015 11:02

Из Бијељине типкам и БиХ зелим све најгоре, она је за нас исто сто је била Павелицева НДХ у којој си такодје за убијање српске дјеце добијао орден, назив улице, а ако си главни организатор масакра онда и Трг и Музеј.

Name

Фаул

26.09.2015 09:45

Распаде се Додиков национализам, ваља се сад бавити економијом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

освит

26.09.2015 09:46

Опет опструкције Дуска Перовица и покушај пословања преко фирми из Швицарске.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бих

26.09.2015 10:21

Нека буде на ниво БИХ само договорите да имате иста права да нико никог невара и извуце висе користи,јер БиХ је главна са два ентитета. И то је то, јер не мозе да се дијели ипак БиХ је нас свију доста смо зивјели у заблуди само постено и бице нам свима боље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоран

26.09.2015 11:29

Србине из Бијељине зар и вас тамо има.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зеро

27.09.2015 05:39

Овог из Бијељине је Дејтон унистио.Цитав зивот мора да мрзи а у њој да зиви.Страсно.

Name

судеx

27.09.2015 08:12

Добро си му рекао

Name

Садо

27.09.2015 06:41

Провидан покушај преноса надлежности на БиХ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

вук

27.09.2015 09:56

Тако је брате Србине не воле ови Босњаци кад им неко спомене несто против БиХ а ста це кад су и у свом ентитету мањина у свим градовима им висе хрватске заставе сем у Сарајеву.

ОДГОВОРИТЕ