УНХЦР: Можда нас очекује још избјеглица

Из УНХЦР-а упозорили су како би се могао повећати број избјеглица које желе отићи на простор земаља Европске уније (ЕУ), односно даје број избјеглица које су до сада стигле у Европу "само врх санте леда".

Свијет 25.09.2015 | 22:45
УНХЦР: Можда нас очекује још избјеглица

Амин Авад, УНХЦР-ов директор за подручје Блиског истока, на конференцији за медије која се одржала у Женеви, упозорио је како људи бјеже од рата у Сирији и додао како ће избјеглице наставити долазити у Европу, односно да би ово могао бити само "врх санте леда".

Портпарол Међународног хуманитарног фонда УН-а за дјецу (УНИЦЕФ) Сара Кроу истакла је како је свака четврта избјеглица која је ушла у Европу од почетка године, заправо дијете. Она је и додала како ова дјеца требају хуманитарну помоћ вриједну најмање 14 милиона долара.

"Од јануара до јула ове године затражен је азил у земљама ЕУ за 133.000 дјеце, односно 19.000 захтјева мјесечно", истакла је Цроwе.

Конференцији се телефонски придружила и представница УНИЦЕФ-а за Хрватску Валентина Отмачић, која је истакла да се дјеца суочавају са тешким условима живота.

Отмачић је истакла како је синоћ у кампу за привремени смјештај избјеглица у Опатовцу, који се налази у близини хрватско-србијанске границе, капацитета 5.000 људи, било смјештено 8.500 особа.

НН

Коментари / 0

Оставите коментар