UNHCR: Možda nas očekuje još izbjeglica

Iz UNHCR-a upozorili su kako bi se mogao povećati broj izbjeglica koje žele otići na prostor zemalja Evropske unije (EU), odnosno daje broj izbjeglica koje su do sada stigle u Evropu "samo vrh sante leda".

Svijet 25.09.2015 | 22:45
UNHCR: Možda nas očekuje još izbjeglica

Amin Avad, UNHCR-ov direktor za područje Bliskog istoka, na konferenciji za medije koja se održala u Ženevi, upozorio je kako ljudi bježe od rata u Siriji i dodao kako će izbjeglice nastaviti dolaziti u Evropu, odnosno da bi ovo mogao biti samo "vrh sante leda".

Portparol Međunarodnog humanitarnog fonda UN-a za djecu (UNICEF) Sara Krou istakla je kako je svaka četvrta izbjeglica koja je ušla u Evropu od početka godine, zapravo dijete. Ona je i dodala kako ova djeca trebaju humanitarnu pomoć vrijednu najmanje 14 miliona dolara.

"Od januara do jula ove godine zatražen je azil u zemljama EU za 133.000 djece, odnosno 19.000 zahtjeva mjesečno", istakla je Crowe.

Konferenciji se telefonski pridružila i predstavnica UNICEF-a za Hrvatsku Valentina Otmačić, koja je istakla da se djeca suočavaju sa teškim uslovima života.

Otmačić je istakla kako je sinoć u kampu za privremeni smještaj izbjeglica u Opatovcu, koji se nalazi u blizini hrvatsko-srbijanske granice, kapaciteta 5.000 ljudi, bilo smješteno 8.500 osoba.

NN

Komentari / 0

Ostavite komentar