Животна драма НБА шампиона!

Крис Бош прошао је ове године кроз агонију, коју полако заборавља, припремајући се за нову сезону.

Кошарка 27.09.2015 | 17:00
Животна драма НБА шампиона!

Средином јануара, Крис Бош (31) осетио је јак бол изнад ребара. На моменте би погледао где га боли и видео да му тело трепери.

"Дођавола, шта је ово?!", питао се наглас.

Отишао је на детаљне тестове, који су показали да му је био покидан мишић, па је носио топлу облогу док је спавао. Бол се, међутим, преместио на леђа, па је убедио сам себе да је у питању, ипак, кичма. Обратио се киропрактичару и кренуо на нове третмане. Ни то није помогло.

Ипак, наставио је да игра.

Против Детроита је убацио 34 поена, против Њујорк Никса 32. Борио се за ваздух, правио гримасе на тајм-ауту, али није хтео да одустане, иако је болело.

Једне вечери, на паркингу хале Мајамија, тренер Ерик Сполстра видео га је да стоји наслоњен на зид. "Крисе, да ли си у реду?", питао га је. "Да, све је ОК. Само долазим до даха од утакмице", одговорио је двоструки шампион. Лампица је била увелико укључена.

Сполстри није било јасно како бол у ребрима може да толико остави човека без ваздуха, али је веровао да Бош зна да води рачуна о себи. Убрзо је уследио и кратки "брејк" због Ол-стар викенда, после којег је Крис отпутовао на Хаити. Тада је почела агонија.

Центар се брзо вратио у Мајами и пријавио у болницу због јаких болова у плућима. Пронађени су му крвни угрушци у једном плућном крилу, вероватно настали као последица јаког ударца, задобијеног неколико месеци раније.

Када је дошао кући и рекао све супрузи, укуцала је на интернету његове симптоме и пронашла причу о судбини бившег играча Трејл Блејзерса Џерома Керсија, који је умро од крвног угрушка који је путовао од листа до плућа.

Бош је потом отишао у болницу и борба је почела.

Првих 36 сати плашио се за живот, све док доктори нису могли да му гарантују да разређивачи крви нису почели да делују. Наредних шест дана био је уплашен за своју каријеру. Знао је да је завршио сезону, али још није дефинитивно знао да ли ће уопште моћи да буде онај стари и да ли ће моћи да се врати кошарци.

"Да су ти тестови били позитивни, не би могао да поново играм. Недељу дана уопште нисам знао шта ће бити са мном. Говорио сам себи да ћу проћи кроз то, да има живота и поред кошарке".

Изненада, био је принуђен да планира шта ће радити кад заврши каријеру, док је гледао на иПаду утакмице и викао на екран као да је на клупи.

"Само сам и могао да размишљам о томе. Осећао сам велику кривицу", памти Бош.

Дијагноза његовог стања била је: Плућна емболија. Крвни угрушак блокирао је артерију у његовим плућима и та блокада је узроковала смрт плућног ткива, што је довело до јако компликованог стања.

"Сви мисле да сам само имао крвне угрушке, а они су заправо произвели неколико ланчаних реакција, због којих су ми плућа била пуна течности. То је морало да буде избачено и тај део је заиста био грозан".

Четири дана провео је са цевчицама у плућима, још један на операционом столу и још један са иглама у плућима. Потом му је речено да шета по болничкој соби сваког дана, иако је једва имао снагу да седне на ивицу.

Потом је чуо речи охрабрења: "Ризик да се никад не опоравиш обично је везан за наследни ген. Ти га немаш. Мали ризик постоји, али и постоји и шанса да се вратиш на терен".

И заиста, вратио се.

Данас, шест месеци касније, Бош улази у форму и припрема се за тренинг камп. Свестан је како ће га гледати у новој сезони.

"Претходних недеља циљ ми је био да будем спреман за трчање када сезона почне. Многи ће ме посматрати и питати се како ћу реаговати. На период који је за мном гледам као на неопходни одмор. Морао сам да се потпуно опоравим, али и да се одморим, ментално и физички. Искористио сам то време практично".

Дакле, десетоструки учесник Ол-стар ревија играће и следеће сезоне. Уз опрез, јер му је речено да се после сваке утакмице додатно креће, да носи компресивне медицинске чарапе и да шета по авиону током дугих летова.

Ипак, поново ће радити оно што воли, чим се упозна мало боље са саиграчима. Пошто са многима није играо много или уопште (на пример, са Гораном Драгићем), целог лета је гледао снимке и замишљао се у акцијама.

"Прегледао сам 'тоне' филмова. Много слободног времена користио сам да се упознам са игром момака уз које ћу играти, покушавајући да се замислим у тим акцијама. На пример, ако он уради нешто, шта би онда ја требало да урадим. 'Вртео' сам сценарије изнова и изнова. Надам се да ће то помоћи".

Коментари / 0

Оставите коментар