Рача "затрпана" камионима из Србије

Министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић изјавио је Срни да се путнички саобраћај на граничном прелазу Рача, између БиХ и Србије, одвија нормално и без застоја, док је нешто комплекснија ситуација када је ријеч о теретном саобраћају.

Босна и Херцеговина 24.09.2015 | 14:32
Рача "затрпана" камионима из Србије

Након посјете граничном прелазу Рача, Шаровић је изјавио Срни да је појачан промет у теретном саобраћају због великог прилива терета са хрватске границе који се усмјеравају на Рачу, а онда са Раче на неки од граничних прелаза Брод, Орашје, Градиша.

Министар спољне трговине и економских односа БиХ је истакао да је посебан проблем са камионима који долазе из Турске, с обзиром да нису били најављени на овој рути.

"Ситуација се рјешава са додатним обезбјеђењем одговарајуће документације јер су били најављени аутопутем кроз Хрватску. То је отежавајућа околност у овој ситуацији, као што је и проблематична локација царинске испоставе која није на адевкватној локацији", рекао је он.

Шаровић је додао да Гранична полиција БиХ, Управа за индиректно опорезивање и Канцеларија за ветеринарство БиХ за сада одговарају задатку, а по потреби биће уведена још једна смјена да би се све тензије смањиле.

"Дакле, са наше стране границе стање није алармантно а са србијанске стране постоје веће гужве и колоне што је разумљиво. Апел наших граничних служби је да се покуша дио терета плански преусмјерити на друге прелазе - Павловића мост, Шепак, Каракај...", истакао је Шаровић.

Он је поновио да је у свакодневном контакту са колегама у Хрватској и Србији када је ријеч о новонасталој ситуацији.

Србија је од поноћи Хрватској одговорила контрамјерама на једнострано затварање граница за теретни саобраћај из Србије тако што је забранила промет возила регистрованих у Хрватској и роба хрватских произвођача на свим граничним прелазима, укључујући и бродски и жељезнички саобраћај.

Након што је Србија активирала контрамјере, Хрватска је блокирала границу и за путничка возила са регистарским таблицама Србије и спријечила улазак држављана Србије.

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

валтер

24.09.2015 12:35

Један од ријетких политицара у овој земљи!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Василије

24.09.2015 12:55

Наравно,све што ради је за добро овог сиромашног народа којег владајућа мафија доведе до просјачког штапа.

Name

пујдо

24.09.2015 13:41

Џаба га промовисете и патите сто он није неки лидер умјесто Босића, опозиција се распада.

Name

СМ

24.09.2015 12:45

Треба одмах увест таксу за све камионе који су у транзиту кроз БиХ. Наси путеви су и тако лоси и нису прилагодјени за сљепере. 500 евра па нек путују.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ

24.09.2015 17:51

Не можеш наплаћивати лоше путеве, пишање иза живице, воду из фискије и чисти ваздух. А пролаз мораш обезбиједити, као што и други обезбјеђују путницима намјерницима. Или теби ако би се негдје запутио у бијели свијет.

Name

неко из масе

24.09.2015 12:52

Интересује ме имамо ли ми икакву финансијску корист од овога?Кроз неке таксе,надокнаде и сл?

ОДГОВОРИТЕ
Name

назалост

24.09.2015 13:16

Било би да се могу договорити је ли то ентитетско или дрзавно питање. Свако хоце да висе украде од другога.

Name

ццц

24.09.2015 15:31

Назалост нема велике, јер јос није готов аутопут БЛ-Добој-Брцко-Бијељина, као ни мостови са ХР, али ипак имамо јер це локалне продавнице, бензинске пумпе да зарадјују и плацају порез...

Name

пујдо

24.09.2015 13:42

Од његовог рада има користи БиХ а Република Српска има ништа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ис

24.09.2015 15:15

Пујдо не млати! Какву корист имамо од тебе? Осим сто лајес по порталима.