Rača "zatrpana" kamionima iz Srbije

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović izjavio je Srni da se putnički saobraćaj na graničnom prelazu Rača, između BiH i Srbije, odvija normalno i bez zastoja, dok je nešto kompleksnija situacija kada je riječ o teretnom saobraćaju.

Bosna i Hercegovina 24.09.2015 | 14:32
Rača "zatrpana" kamionima iz Srbije

Nakon posjete graničnom prelazu Rača, Šarović je izjavio Srni da je pojačan promet u teretnom saobraćaju zbog velikog priliva tereta sa hrvatske granice koji se usmjeravaju na Raču, a onda sa Rače na neki od graničnih prelaza Brod, Orašje, Gradiša.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH je istakao da je poseban problem sa kamionima koji dolaze iz Turske, s obzirom da nisu bili najavljeni na ovoj ruti.

"Situacija se rješava sa dodatnim obezbjeđenjem odgovarajuće dokumentacije jer su bili najavljeni autoputem kroz Hrvatsku. To je otežavajuća okolnost u ovoj situaciji, kao što je i problematična lokacija carinske ispostave koja nije na adevkvatnoj lokaciji", rekao je on.

Šarović je dodao da Granična policija BiH, Uprava za indirektno oporezivanje i Kancelarija za veterinarstvo BiH za sada odgovaraju zadatku, a po potrebi biće uvedena još jedna smjena da bi se sve tenzije smanjile.

"Dakle, sa naše strane granice stanje nije alarmantno a sa srbijanske strane postoje veće gužve i kolone što je razumljivo. Apel naših graničnih službi je da se pokuša dio tereta planski preusmjeriti na druge prelaze - Pavlovića most, Šepak, Karakaj...", istakao je Šarović.

On je ponovio da je u svakodnevnom kontaktu sa kolegama u Hrvatskoj i Srbiji kada je riječ o novonastaloj situaciji.

Srbija je od ponoći Hrvatskoj odgovorila kontramjerama na jednostrano zatvaranje granica za teretni saobraćaj iz Srbije tako što je zabranila promet vozila registrovanih u Hrvatskoj i roba hrvatskih proizvođača na svim graničnim prelazima, uključujući i brodski i željeznički saobraćaj.

Nakon što je Srbija aktivirala kontramjere, Hrvatska je blokirala granicu i za putnička vozila sa registarskim tablicama Srbije i spriječila ulazak državljana Srbije.

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

valter

24.09.2015 12:35

Jedan od rijetkih politicara u ovoj zemlji!

ODGOVORITE
Name

Василије

24.09.2015 12:55

Наравно,све што ради је за добро овог сиромашног народа којег владајућа мафија доведе до просјачког штапа.

Name

pujdo

24.09.2015 13:41

Džaba ga promovisete i patite sto on nije neki lider umjesto Bosića, opozicija se raspada.

Name

SM

24.09.2015 12:45

Treba odmah uvest taksu za sve kamione koji su u tranzitu kroz BiH. Nasi putevi su i tako losi i nisu prilagodjeni za sljepere. 500 evra pa nek putuju.

ODGOVORITE
Name

RE

24.09.2015 17:51

Ne možeš naplaćivati loše puteve, pišanje iza živice, vodu iz fiskije i čisti vazduh. A prolaz moraš obezbijediti, kao što i drugi obezbjeđuju putnicima namjernicima. Ili tebi ako bi se negdje zaputio u bijeli svijet.

Name

neko iz mase

24.09.2015 12:52

Interesuje me imamo li mi ikakvu finansijsku korist od ovoga?Kroz neke takse,nadoknade i sl?

ODGOVORITE
Name

nazalost

24.09.2015 13:16

Bilo bi da se mogu dogovoriti je li to entitetsko ili drzavno pitanje. Svako hoce da vise ukrade od drugoga.

Name

ccc

24.09.2015 15:31

Nazalost nema velike, jer jos nije gotov autoput BL-Doboj-Brcko-Bijeljina, kao ni mostovi sa HR, ali ipak imamo jer ce lokalne prodavnice, benzinske pumpe da zaradjuju i placaju porez...

Name

pujdo

24.09.2015 13:42

Od njegovog rada ima koristi BiH a Republika Srpska ima ništa.

ODGOVORITE
Name

Is

24.09.2015 15:15

Pujdo ne mlati! Kakvu korist imamo od tebe? Osim sto lajes po portalima.