ЕУ појачава контролу спољних граница

Лидери ЕУ одлучили су ноћас на самиту у Бриселу да појачају обезбјеђење спољних граница европског блока и повећају помоћ хуманитарним агенцијама УН које брину о сиријским избјеглицама на Блиском истоку.

Свијет 24.09.2015 | 08:40
ЕУ појачава контролу спољних граница

Они су одлучили да Унија уплати додатних милијарду евра за подршку избјеглицама на Блиском истоку. Помоћ ће првенствено бити упућена сиријским сусједима, који су примили неколико милиона избјеглица од почетка сукоба у Сирији.

Предсједник Европског савјета Доналд Туск упозорио је да "највећи талас избјеглица и миграната тек треба да дође" и да је потребно "кориговати политику отворених врата и прозора".

Он је саопштио да ће у наредних шест мјесеци бити активирани Механизам цивилне заштите и Тимови за брзе граничне интервенције. Чланице Уније имаће право да затраже распоређивање ових екипа у случају ванредног миграторног притиска.

Туск је рекао да у наредним мјесецима треба радити на нормализацији стања у шенгенској зони и укидању унутрашњих граничних контрола.

Он је додао да привремено увођење ових контрола у посљедњих неколико седмица у више земаља може бити оправдано кризном ситуацијом, али је нагласио да то може бити само привремена мјера.

Лидери ЕУ договорили су се да се успоставе специјални центри за обраду миграната у граничним земљама Уније, да би се боље надгледао њихов долазак.

На почетку самита учесници су изнијели различита мишљења о предложеном плану за прихватање 120.000 азиланата у земљама ЕУ, али је предсједник Европске комисије Жан-Клод Јункер касније рекао да је дискусија била "одлична" и да се одвијала у атмосфери која је била "боља од очекиване".

Објављујући усвојене мјере, Туск је изјавио да је циљ састанка био да се "оконча јавно упирање прстом" међу чланицма Уније.

Туск је рекао да је око четири милиона Сиријаца избјегло у сусједне земље и да "треба разговарати о потенцијалним милионима избјеглица које ће покушати да стигну до Европе само из Сирије, не рачунајући Ирак, Авганистан, Еритреју и остала мјеста".

"Мјере које смо данас усвојили неће окончати кризу, али представљају неопходне кораке у добром правцу", рекао је Туск на крају седмочасовног састанка.

Наредни самит лидера ЕУ заказан је за октобар, а Туск и Јункер у међувремену ће разговарати са турским предсједником Реџепом Тајипом Ердоганом, чија је земља примила око два милиона избјеглица.

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

донатор

24.09.2015 06:43

Зар постоје и унутрашње границе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мико

24.09.2015 06:53

Остасе у србији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПИКАСО

24.09.2015 09:03

ЕВРОПА ПУ.И! РАСПАДА СЕ И НИКАДА САСТАВИТИ СЕ НЕЋЕ.

ОДГОВОРИТЕ