EU pojačava kontrolu spoljnih granica

Lideri EU odlučili su noćas na samitu u Briselu da pojačaju obezbjeđenje spoljnih granica evropskog bloka i povećaju pomoć humanitarnim agencijama UN koje brinu o sirijskim izbjeglicama na Bliskom istoku.

Svijet 24.09.2015 | 08:40
EU pojačava kontrolu spoljnih granica

Oni su odlučili da Unija uplati dodatnih milijardu evra za podršku izbjeglicama na Bliskom istoku. Pomoć će prvenstveno biti upućena sirijskim susjedima, koji su primili nekoliko miliona izbjeglica od početka sukoba u Siriji.

Predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk upozorio je da "najveći talas izbjeglica i migranata tek treba da dođe" i da je potrebno "korigovati politiku otvorenih vrata i prozora".

On je saopštio da će u narednih šest mjeseci biti aktivirani Mehanizam civilne zaštite i Timovi za brze granične intervencije. Članice Unije imaće pravo da zatraže raspoređivanje ovih ekipa u slučaju vanrednog migratornog pritiska.

Tusk je rekao da u narednim mjesecima treba raditi na normalizaciji stanja u šengenskoj zoni i ukidanju unutrašnjih graničnih kontrola.

On je dodao da privremeno uvođenje ovih kontrola u posljednjih nekoliko sedmica u više zemalja može biti opravdano kriznom situacijom, ali je naglasio da to može biti samo privremena mjera.

Lideri EU dogovorili su se da se uspostave specijalni centri za obradu migranata u graničnim zemljama Unije, da bi se bolje nadgledao njihov dolazak.

Na početku samita učesnici su iznijeli različita mišljenja o predloženom planu za prihvatanje 120.000 azilanata u zemljama EU, ali je predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker kasnije rekao da je diskusija bila "odlična" i da se odvijala u atmosferi koja je bila "bolja od očekivane".

Objavljujući usvojene mjere, Tusk je izjavio da je cilj sastanka bio da se "okonča javno upiranje prstom" među članicma Unije.

Tusk je rekao da je oko četiri miliona Sirijaca izbjeglo u susjedne zemlje i da "treba razgovarati o potencijalnim milionima izbjeglica koje će pokušati da stignu do Evrope samo iz Sirije, ne računajući Irak, Avganistan, Eritreju i ostala mjesta".

"Mjere koje smo danas usvojili neće okončati krizu, ali predstavljaju neophodne korake u dobrom pravcu", rekao je Tusk na kraju sedmočasovnog sastanka.

Naredni samit lidera EU zakazan je za oktobar, a Tusk i Junker u međuvremenu će razgovarati sa turskim predsjednikom Redžepom Tajipom Erdoganom, čija je zemlja primila oko dva miliona izbjeglica.

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

donator

24.09.2015 06:43

Zar postoje i unutrašnje granice.

ODGOVORITE
Name

Miko

24.09.2015 06:53

Ostase u srbiji.

ODGOVORITE
Name

PIKASO

24.09.2015 09:03

EVROPA PU.I! RASPADA SE I NIKADA SASTAVITI SE NEĆE.

ODGOVORITE