Ред Бул и Торо Росо возе посљедњу сезону?!

Два тима Формуле 1 - Ред Бул и Торо Росо - можда возе последњу сезону "најбржег циркуса". Поново се прича о њиховом повлачењу ако не буде договора са Фераријем о снабдевању његовим моторима.

Остали спортови 24.09.2015 | 13:40
Ред Бул и Торо Росо возе посљедњу сезону?!

Још шест трка остало је до краја текуће сезоне Формуле 1. Могуће је да ћемо још само толико гледати два тима у "најбржем циркусу" - Ред Бул и његову филијалу, Торо Росо!

Четвороструки светски шампион Ред Бул поново је покренуо причу о повлачењу из Формуле 1 због тога што Ферари "отеже" око договора да га снабдева моторима.

Први човек Формуле 1 Берни Еклстон потврдио је ову вест, откривши да је председник Ферарија Серђо Маркионе забринут да би Ферари могао "сам себе да убије" ако снабде Ред Бул својим моторима, јер би тиме ојачао конкуренцију.

Ред Бул је јасно ставио до знања да ће се и наредне године такмичити у Формули 1 само и искључиво ако буде направио договор са Фераријем.

"Са једне стране, то би за Формулу 1 било изванредно, али Маркионе је сада у тешкој позицији - ојачати конкуренцију свом тиму или ослабити Формулу тако што ће Ред Бул (и Торо Росо) иступити. Ако Ред Бул добије бољи мотор, јасно је да ће и његова позиција у Формули ојачати и биће компетитивнији", рекао је Екслтон.

Власник Ред Була, Аустријанац хрватског порекла, Дитрих Матешић открио је прошле седмице да разговор са Фераријем иду у позитивном правцу.

Оно што се догодило на трци у Сингапуру у недељу није баш ишло у прилог напорима да Ред Бул остане део Формуле. На тој трци, Ферари је освојио прву и трећу позицију, али на другом месту је био Данијел Рикардо из Ред Була.

"Логично размишљање у Ферарију би могло да буде овако: 'ОК, шта би било да имају наш мотор?'. Дакле, Ферари је у страху да би Ред Бул имао исту снагу и представљао озбиљну претњу. Ипак, ако мене питате, трка у Сингапуру није мерило. То је више трка возача, него трка аутомобила. Не би ништа значило да је Ред Бул имао мотор јачи за 40 коњских снага него садашњи", сматра Еклстон.

Да је ситуација око Ред Була озбиљна, потврђује и изјава главног консултанта у Ред Буловом тиму Хелмута Марка који је у Сингапуру изјавио да је већ донета одлука о повлачењу ако не буде имао одговарајући мотор, односно мотор са којим би могао да се умеша у борбу за врх.

Мерцедес је одбио сарадњу са Ред Булом, који се сада окренуо Ферарију, а након раскида сарадње са Реноом.

Формуле се ове сезоне свела на "две књиге". Мерцедес и Ферари су једини тимови Формуле који су тријумфовали у досадашњем току сезоне (вожено је 13 трка), а сви су изгледи да ће тако бити и до краја сезоне.

Да ли је то интерес Формуле?

Коментари / 0

Оставите коментар