Red Bul i Toro Roso voze posljednju sezonu?!

Dva tima Formule 1 - Red Bul i Toro Roso - možda voze poslednju sezonu "najbržeg cirkusa". Ponovo se priča o njihovom povlačenju ako ne bude dogovora sa Ferarijem o snabdevanju njegovim motorima.

Ostali sportovi 24.09.2015 | 13:40
Red Bul i Toro Roso voze posljednju sezonu?!

Još šest trka ostalo je do kraja tekuće sezone Formule 1. Moguće je da ćemo još samo toliko gledati dva tima u "najbržem cirkusu" - Red Bul i njegovu filijalu, Toro Roso!

Četvorostruki svetski šampion Red Bul ponovo je pokrenuo priču o povlačenju iz Formule 1 zbog toga što Ferari "oteže" oko dogovora da ga snabdeva motorima.

Prvi čovek Formule 1 Berni Eklston potvrdio je ovu vest, otkrivši da je predsednik Ferarija Serđo Markione zabrinut da bi Ferari mogao "sam sebe da ubije" ako snabde Red Bul svojim motorima, jer bi time ojačao konkurenciju.

Red Bul je jasno stavio do znanja da će se i naredne godine takmičiti u Formuli 1 samo i isključivo ako bude napravio dogovor sa Ferarijem.

"Sa jedne strane, to bi za Formulu 1 bilo izvanredno, ali Markione je sada u teškoj poziciji - ojačati konkurenciju svom timu ili oslabiti Formulu tako što će Red Bul (i Toro Roso) istupiti. Ako Red Bul dobije bolji motor, jasno je da će i njegova pozicija u Formuli ojačati i biće kompetitivniji", rekao je Ekslton.

Vlasnik Red Bula, Austrijanac hrvatskog porekla, Ditrih Matešić otkrio je prošle sedmice da razgovor sa Ferarijem idu u pozitivnom pravcu.

Ono što se dogodilo na trci u Singapuru u nedelju nije baš išlo u prilog naporima da Red Bul ostane deo Formule. Na toj trci, Ferari je osvojio prvu i treću poziciju, ali na drugom mestu je bio Danijel Rikardo iz Red Bula.

"Logično razmišljanje u Ferariju bi moglo da bude ovako: 'OK, šta bi bilo da imaju naš motor?'. Dakle, Ferari je u strahu da bi Red Bul imao istu snagu i predstavljao ozbiljnu pretnju. Ipak, ako mene pitate, trka u Singapuru nije merilo. To je više trka vozača, nego trka automobila. Ne bi ništa značilo da je Red Bul imao motor jači za 40 konjskih snaga nego sadašnji", smatra Eklston.

Da je situacija oko Red Bula ozbiljna, potvrđuje i izjava glavnog konsultanta u Red Bulovom timu Helmuta Marka koji je u Singapuru izjavio da je već doneta odluka o povlačenju ako ne bude imao odgovarajući motor, odnosno motor sa kojim bi mogao da se umeša u borbu za vrh.

Mercedes je odbio saradnju sa Red Bulom, koji se sada okrenuo Ferariju, a nakon raskida saradnje sa Renoom.

Formule se ove sezone svela na "dve knjige". Mercedes i Ferari su jedini timovi Formule koji su trijumfovali u dosadašnjem toku sezone (voženo je 13 trka), a svi su izgledi da će tako biti i do kraja sezone.

Da li je to interes Formule?

Komentari / 0

Ostavite komentar